Svjedok prepoznao Davidovića među "Škorpionima"

JEDAN od svjedoka koji je u istrazi na snimkama prepoznao Slobodana Davidovića kao pripadnika srpske jedinice "Škorpioni", koja je sudjelovala u smaknuću civila u Srebrenici, danas je pred zagrebačkim Županijskim sudom potvrdio da se među sudionicima masakra nalazio i optuženi Davidović.

Svjedok hrvatskog državljanstva Robert Koprivanec (33), koji je također bio pripadnik "škorpiona", prepoznao je na snimci Davidovića i još tri osobe koje su u srpnju 1995., u Trnovu kraj Srebrenice, sudjelovale u likvidaciji šestorice mlađih civila, uključujući i dvojice maloljetnika.

Kao sudionike zločina, Koprivanec je na snimci danas na sudu, uz Davidovića, prepoznao još Milorada Momića te dvojicu koja su pucala na civile, Branislava Medića i Petra Petraševića. No, svjedok danas nije mogao reći da na snimci jasno vidi kako Davidović nakon likvidacije stavlja pištolj za pojas, iako je to izjavio prilikom ranijeg gledanja snimaka u vinkovačkoj policiji, u lipnju ove godine.

Na današnjem ročištu je kazao da na snimci vidi kako Davidović "stavlja nešto u džep", a prepoznao ga je dok vadi zarobljenika iz kamiona.

Davidović, koji je uhićen sredinom lipnja ove godine nakon što je prepoznat na amaterskoj snimci ubojstva Bošnjaka, nije imao pitanja za svjedoka niti primjedbe na dokazni postupak.

Prva točka optužnice tereti ga da je neutvrđenog dana, u srpnju 1995., u selu Trnovo kraj Srebrenice zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima "škorpiona" ubio šestoricu Bošnjaka, pucajući im u leđa. Tereti ga se i da je kao pripadnik te postrojbe zlostavljao zarobljene pripadnike HV-a, u listopadu 1991. u Boboti kraj Vinkovaca.

Po podatcima srbijanskog MUP-a "škorpioni" su nastali iz postrojbe koja je 1992. osnovana radi osiguranja naftne industrije krajine. Taj je podatak zatražio Davidovićev branitelj, budući da su svjedoci u istrazi izjavili da su optuženog vidjeli kako je 1991. kao pripadnik te postrojbe zlostavljao hrvatske vojnike u improviziranom zatvoru u Boboti, dok sam Davidović tvrdi da je postrojba osnovana tek 1993.

Suđenje se nastavlja sutra.


Pročitajte više