Svjedok tužiteljstva u Haagu: Hrvati su nas mogli sve pobiti, bili su korektni

NOVI svjedok tužiteljstva u postupku koji se protiv hrvatskih generala vodi pred haškim sudom svjedočio je akcijama hrvatske vojske prilikom ulaska u Zemunik Gornji.

Rajko Guša prilikom svjedočenja je pokušao prikriti činjenicu kako je on u vrijeme rata bio vojnik u snagama krajinskih Srba, ali ga je odvjetnik generala Gotovine, Luka Mišetić, brzo razotkrio i potkrijepio tu činjenicu i potrebnom dokumentacijom, nakon čega je Guša priznao kako je istina da je bio vojnik 180. motorizirane brigade u vojsci takozvane "RSK".

Korektan odnos

Svjedočio je kako je hrvatska vojska počela s paljenjem kuća odmah nakon ulaska u pojedino mjesto, ali da su se prema stanovništvu tamo zatečenom odnosili korektno. "Hrvati su nas po dolasku mogli sve pobiti da su htjeli, ali nisu. Samo su rekli da oružje moraju predati svi koji ga imaju i da se nikome neće ništa dogoditi te je tako i bilo", rekao je Guša.

On sam je uspio odbaciti oružje, kaže i obući civilnu odjeću te zaprežnim kolima pobjeći iz Zemunika Gornjeg. Kad je shvatio da je hrvatska vojska okružila čitavo područje, zajedno s prijateljem pobjegao je 6. kolovoza u šumu te je tamo proveo dva mjeseca. Brat Gušinog prijatelja, koji ih je nakon dva mjeseca primijetio u šumi, pozvao ih je na predaju, što su oni i učinili.

Za njim raspisana tjeralica pa dobio oprost hrvatske Vlade

Za Gušom je bila raspisana i tjeralica, još 2003. godine zbog protudržavnih djelatnosti i ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti RH. On je pred haškim sudom rekao kako za nju nije ni znao, a u zatvoru u Zadru bio je do listopada 1996. godine, nakon čega je odlukom hrvatske Vlade o oprostu, oslobođen.

Suđenje generalima nastavlja se u ponedjeljak, izvođenjem novog svjedoka tužiteljstva.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više