Svjetska banka: Presporo se oporavljate da bi se otvarala nova radna mjesta

SVJETSKA banka je danas u Zagrebu upozorila na produženu recesiju u Hrvatskoj, rast koji će ove godine biti samo 1,5 posto nakon što smo prošle godine padali po stopi od 1,2 posto, a 2009. godine čak 6 posto. Za razliku od optimizma koji širi Vlada, iz Svjetske banke upozoravaju na "spor i krhak" rast hrvatskog gospodarstva.

"Visoko frekventni pokazatelji ukazuju na spor i krhak oporavak hrvatskog gospodarstva", kazala je viši ekonomist i suautor Redovnog ekonomskog izvješća Svjetske banke Sanja Madžarević-Šujster. Upozorila je i da je procijenjeni rast za ovu godinu podložan brojnim rizicima, s obzirom da "izvoz, kreditna aktivnost i zapošljavanje ovise o rastu EU15 i hrvatskim naporima ka poboljšanju konkurentnosti gospodarstva".

Nema novih radnih mjesta

U izvješću navode kako je brzina oporavka u Hrvatskoj suviše niska da bi se otvarala nova radna mjesta, a zaposlenost je još uvijek ispod razine prije krize. Vlada bi se trebala zamisliti i nad upozorenjem da gospodarski rast samo po sebi neće biti dovoljan za smanjenje nezaposlenosti. Svjetska banka po tom pitanju predlaže poduzimanje strukturnih reformi na tržištu rada kako bi se dobila veća fleksibilnost i produktivnost radne snage.

Tvrde da su potrebne promjene u socijalnom sektoru, javnoj upravi subvencijama, obrazovanju znanosti te u investicijskoj klimi. "Očuvanje makroekonomske stabilnosti i podrška dugoročnom rastu kroz fiskalnu konsolidaciju i poboljšanje konkurentnosti gospodarstva prioritet su za Hrvatsku", pišu iz Svjetske banke te dodaju kako Hrvatska u razdoblju od 2011. do 2013. godine planira ambicioznu fiskalnu konsolidaciju koji se temelji na smanjenju javne potrošnje i poboljšavanju gospodarskog ciklusa.

Potrebne reforme

"Implementacija se, međutim, može pokazati otežanom zbog političkog ciklusa i pritiska na rast rashoda, dok su promjene potrebne u socijalnom sektoru, javnoj upravi, subvencijama, obrazovanju i znanosti, investicijskoj klimi", zaključuju iz Svjetske banke.

Pročitajte više