Svjetska banka: Program gospodarskog oporavka je ohrabrujuć

PETER Harrold, direktor odjela za srednjoeuropske i baltičke zemlje iz Svjetske banke, kazao je kako su prve reakcije na Program gospodarskog oporavka Hrvatske ohrabrujuće. "To su prava pitanja koja treba rješavati."

"Svakako je ohrabrujuće, no to je komad papira, a ono čemu se moramo nadati je brza provedba tih važnih reformi", dodao je. Harrold je također kazao da Hrvatskoj treba snažan gospodarski rast i smanjenje proračunskog deficita za povratak stabilnosti.

Harrold je ustvrdio da je jako važno smanjiti deficit što je brže moguće. "Ako je deficit veći od rasta, onda se povećava dug, to je jednostavno pravilo. Sada imate deficit od 6 posto i nulti rast, znači da će se dug jako povećati. Treba vratiti gospodarski rast na 4,5 posto i smanjiti deficit na tri posto i onda će se početi uočavati stabilnost", kazao je.

O pomoći Svjetske banke Hrvatskoj Harrold je kazao da je pomoć u 2009. utrostručena, sa 150 do 200 milijuna dolara godišnje na 500 milijuna, te dodao da je 2009. bila vrlo teška godina za Hrvatsku, dok ove godine vidi "vrlo umjereni oporavak, ali je stanje i dalje vrlo teško".

"Mi ne mislimo da je Hrvatska iduća Grčka, ona ima bolju strukturu duga, puno više dugoročnih i komercijalnih zaduženja nego državnih obveznica, ali učite iz toga. Ne dopustite si da postanete iduća Grčka, s još većim proračunskim deficitom i još većim javnim dugom", upozorio je Harrold.

Pročitajte više