Svjetska banka sankcionirala tvrtku zbog projekta u RH

SVJETSKA banka je uvela sankcije britanskoj tvrtki BIS Healthcare i njezinom čelniku u naredne četiri godine zbog prijevara u vezi s projektom organizacije zdravstvenog sustava u Hrvatskoj koji financira Banka.

BIS Healthcare i njezin čelnik Bruno Gomes neće od listopada 2004. do listopada 2008. moći dobiti nove ugovore čiju provedbu financira Svjetska banka, priopćila je Svjetska banka.

BIS Healthcare i Gomes sankcionirani su zbog lažnog predstavljanja, lažnog prikazivanja iskustva i kvalifikacija kako bi bili izabrani za izvođenje projekta u Hrvatskoj, priopćila je Svjetska banka i dodala da je rad tima BIS Healthcare u Hrvatskoj pokazao niz nedostataka koji su pridonijeli kašnjenju u fazi procjene projekta.

Loši rezultati tvrtke doveli su do toga da su voditelji projekta u koordinaciji sa Svjetskom bankom odlučili ne produžiti ugovor s BIS Healthcare 2002., mada zadaća nije bila završena.

Projekt- Hrvatski zdravstveni sustav, koji je trebao omogućiti postizanje učinkovitijeg i financijski održivog zdravstvenog sustava, financira se zajmom Svjetske banke od 29 milijuna dolara i trebao bi završiti u lipnju 2005.

Zadaća BIS Healthcarea bila je da pruži konzultantske usluge u projektu zdravstvenih usluga u Koprivničko-križevačkoj županiji u okviru šireg projekta Hrvatskog zdravstvenog sustava.

Hrvatsko Ministarstvo zdravstva potpisalo je u ožujku 2001. ugovor s BIS Healthcare u vrijednosti od 2,42 milijuna dolara no zbog kašnjenja u provedbi projekta tvrtki je bila isplaćena samo polovica iznosa.

Direktor Svjetske banke za Bugarsku, Rumunjsku i Hrvatsku Anand Seth pozdravio je odluku rekavši da je Banka odlučna osigurati da novac uložen u ovaj projekt omogući bolju zdravstvenu skrb za građane Hrvatske.

Odluka je dio širih napora Svjetske banke u borbi protiv korupcije.

Pročitajte više