Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2023.

Foto: PIXSELL/Slavko Midzor

HRVATSKO gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1.9 posto, prognozirala je danas Svjetska banka više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.

U siječnju je banka prognozirala rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini za 0.8 posto. U sljedećoj godini rast bi trebao snažno ubrzati na 3.1 posto, procjenjuju u SB-u u najnovijem izvješću potvrdivši siječanjsku prognozu.

U 2025. trebao bi se stabilizirati iznad razine od tri posto i dosegnuti 3.3 posto, pokazuje izvješće.

U skupini zemalja EU u regiji Europe i središnje Azije najsnažnije bi u ovoj godini po procjenama banke trebalo porasti rumunjsko gospodarstvo, za 2.6 posto. Blizu je Hrvatskoj po prognoziranoj stopi rasta u ovoj godini Bugarska, gdje bi aktivnost trebala biti uvećana za 1.5 posto.

Najslabije bi pak u toj skupini trebalo porasti mađarsko i poljsko gospodarstvo, za 0.6 odnosno 0.7 posto.

Monetarna kočnica

U eurozoni aktivnost bi u ovoj godini trebala porasti za 0.4 posto, izračunali su u SB-u, podigavši procjenu iz siječnja za 0.4 postotna boda.

Naglo usporavanje rasta u ovoj godini, nakon procijenjenog 3.5-postotnog skoka u 2022., rezultat je postrožene monetarne politike i odgođenog utjecaja viših cijena energije, ističu u Svjetskoj banci. Procjena za ovu godinu ipak je blago podignuta budući da su gospodarstvu u zoni primjene zajedničke europske valute na početku godine na ruku išle blaga zima i niže cijene plina.

U 2024. gospodarstvo bi trebalo ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 1.3 posto, zahvaljujući reformama i investicijama koje će se financirati iz europskog pandemijskog fonda, drže u SB-u.

Prognoza za sljedeću godinu snižena je ipak za 0.3 postotna boda, dijelom zbog procjene da će postrožena monetarna politika utjecati na gospodarstvo kroz dulji vremenski period no što su u SB-u do sada očekivali. U 2025. aktivnost u zoni primjene zajedničke europske valute trebala bi zamjetno ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 2.3 posto.

Američko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 1.1 posto, a u 2024. rast bi trebao usporiti na 0.8 posto, što u SB-u objašnjavaju utjecajem podignutih kamatnih stopa na potrošnju. Za 2025. SB najvećem svjetskom gospodarstvu prognozira oporavak, uz stopu rasta od 2.3 posto, predviđajući popuštanje inflacije i blaži utjecaj viših troškova zaduživanja.

Jaz

U skupini razvijenih gospodarstava u cjelini rast bi u ovoj godini trebao usporiti na samo 0.7 posto, s 2.7 posto u 2022., dok bi se u skupini gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju trebao zadržati na lanjskoj razini i iznositi 4 posto.

Kinesko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti za 5.6 posto, izračunali su u SB-u podigavši procjenu iz siječnja za 1.3 postotna boda. U 2024. rast bi trebao usporiti na 4.6 posto budući da će slabija potrošnja prevagnuti nad blagim ubrzanjem izvoza. 

Snažniji rast i u ovoj i u sljedećoj godini očekuju u indijskom gospodarstvu, za 6.3, odnosno 6.4 posto. Svjetsko gospodarstvo u cjelini trebalo bi porasti za 2.1 posto, što je za 0.4 postotna boda više no što je banka prognozirala u siječnju. Prognoza za sljedeću godinu snižena je pak za 0.3 postotna boda, na 2.4 posto.

Pročitajte više