SVJETSKE AGENCIJE O POSJETU MOSHE KATSAVA JASENOVCU

Svjetske novinske agencije i u nedjelju, kao i prethodnih dana, izviješćuju o posjetu izraelskog predsjednika Moshe Katsava Hrvatskoj, koji je posljednjeg dana svog trodnevnog boravka iskoristio za posjet Jasenovcu gdje su tijekom Drugog svjetskog rata u ustaškom koncentracionom logoru život izgubile tisuće Židova, Srba, Roma, i Hrvata antifašista.

Agencije Reuters, DPA i AFP posebice ističu činjenicu da je Katsav prvi izraelski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od proglašenja njezine neovisnosti 1991. godine, i izraelskog priznanja hrvatske države godinu dana kasnije.

Reuters i France Presse nadalje pojašnjavaju da su odnosi između dvije države bili zahlađeni u proteklom desetljeću zbog, iz izraelskog kuta viđenja, antisemitskih izjava bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je, između ostalog, osporavao brojku od navodnih više stotina tisuća žrtava Jasenovca.

Reuters, pozivajući se na nezavisne povjesničare, navodi brojku od 80.000 ljudi ubijenih u Jasenovcu, uključujuči oko 13.000 Židova.

Agencije izviješćuju o zajedničkom polaganju vijenaca dvaju predsjednika, Katsava i Mesića, a zasluge za poboljšanje izraelsko-hrvatskih odnosa pridaju upravo sadašnjem hrvatskom predsjedniku koji je, kako piše Reuters, u "listopadu 2001. godine otišao u prijelomni posjet Izraelu", ispričavši se za zločine hrvatskog marionetskog režima.

Agencije su prenijele i kako se izraelski predsjednik sastao sa 76-godišnjim Židovom Geshuom Abinunom koji je u logoru izgubio cijelu obitelj, navodeći njegove riječi da je "stoga posjet izraelskog predsjednika veoma važan, za mene osobno i za buduće odnose Izraela i Hrvatske".

Pročitajte više