Svjetske agencije o pozitivnom avisu EK za Hrvatsku

EUROPSKA komisija preporučila je u utorak otvaranje pregovora o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, ocijenivši u pozitivnom avisu kako je Hrvatska poduzela velike napore na ispunjenju kriterija za članstvo u Uniji i da u cijelosti surađuje s Haškim sudom (ICTY), izvijestile su svjetske novinske agencije. Hrvatska je dobila pozivnicu da počne pregovore o članstvu u Europskoj uniji, nakon što je izvršno tijelo Unije uvjerila da ispunjava kriterije za članstvo i da surađuje u naporima za kažnjavanje ratnih zločinaca, piše Reuters.

Komisija je ocijenila da Hrvatska ispunjava i političke i ekonomske kriterije za priključenje Uniji te da je "djelatna demokracija, sa stabilnim institucijama koje jamče vladavinu prava", ističe agencija dpa.

Ako pozitivan avis Europske komisije potvrde šefovi država ili vlada Unije na lipanjskom summitu u Bruxellesu, to će vjerojatno značiti početak pregovora krajem godine s novom Europskom komisijom i ulazak u članstvo početkom 2007., zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, izvijestila je agencija France presse.

Francuska agencija citira i riječi povjerenika EU za proširenje Guentera Verheugena koji je ocijenio kako Hrvatska ima "funkcionalno tržišno gospodarstvo" i "znatno povoljniju" ekonomsku situaciju od Rumunjske i Bugarske.

AFP ističe kako je Komisija donijela pozitivan ali i bezuvjetan avis, uključujući i suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Konzultirali smo glavnu tužiteljicu ICTY-a Carlu del Ponte koja nam je potvrdila da Hrvatska u cjelosti surađuje s Tribunalom", prenose agencije riječi Chrisa Pattena, povjernika EU za vanjske poslove.

Reuters citira riječi povjerenika EU za proširenje Guentera Verheugena da je Hrvatska ekonomski dobro pripremljena za članstvo, da ima snažno gospodarstvo koje usko surađuje s gospodarstvima EU, i da je u tom pogledu u boljoj poziciji od većine zemalja koje će 1. svibnja ući u EU.

Njemačka agencija dpa citira i riječi predsjednika EK Romana Prodija kako će pozitivan avis Hrvatskoj "ohrabriti ostale zemlje u regiji da udvostruče napore u napredovanju prema europskoj integraciji".

Većina agencija ističe kako je za pozitivno mišljenje EK presudna bila ocjene Carle del Ponte o punoj suradnji RH s ICTY-em, do koje je došlo nakon dobrovoljne predaja osmorice optuženih Hrvata iz RH i BiH Haagu u posljednjih mjesec i pol.

U izvješćima agencija navode se i područja u kojima Komisija očekuje dodatni napredak Hrvatske, kao što su reforma pravosuđa, povratak izbjeglica, rješavanje graničnih problema sa Slovenijom i druga.

Pročitajte više