Svjetske agencije raspisale se o Jasenovcu, Plenkoviću i ustašama

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
 
SAVEZ antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpsko narodno vijeće jučer su svečano obilježili godišnjicu događanja u zloglasnom logoru smrti iz Drugog svjetskog rata, bojkotirajući današnje službeno događanje zbog neaktivnosti vlade u zaustavljanju neo-nacističkih događanja u Hrvatskoj, javlja Associated Press.

>> Službena kolona u Jasenovcu puno manja: Antifašisti pred Plenkovićem razvili transparent


>> Plenkovića u Jasenovcu pitali o ploči s ustaškim pozdravom, svašta je nadrobio
 
Okupljeni su odali počast žrtvama polaganjem cvijeća i komemoracijom, a obilježavanju je prisustvovala američka veleposlanica Julietta Valls Noyes ali i veleposlanici drugih zemalja. Članovi židovske zajednice posebnu komemoraciju će održati u ponedjeljak. 
 
Problem je pozdrav na spomen-ploči
 
AP podsjeća kako su u logoru Jasenovac poginuli deseci tisuća Židova, Srba i Roma od strane ustaške vojske. "Za dom spremni" je bojni pozdrav koji su koristili pripadnici hrvatske fašističke postrojbe, a upravo je taj pozdrav upisan na ploču koju su veterani HOS-a postavili u centru grada Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora. Pozdrav je upisan u počast hrvatskih boraca poginulih u Domovinskom ratu u devedesetim godinama, podsjeća agencija.
 
Tim povodom, čelnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac upozorio je na politiku koja je dovela do ubojstava u Jasenovcu i da bi postavljanje te spomen-ploče trebalo biti javno osuđeno. "Ova spomen-ploča obvezuje nas pozvati vladu i sve ostale da se okrenu uzajamnom poštovanju i pokajanju", rekao je Pupovaca.
 
Vlast tolerira pro-nacističku ideologiju
 
Francuska agencija AFP javlja da je Hrvatska danas obilježila obljetnicu najbrutalnijeg logora smrti Jasenovca uz ponovljeno šikaniranje etničkih Srba, Židova i antifašista koji optužuju vlast za toleriranje pro-nacističke ideologije. Komemoraciji su prisustvovali konzervativni premijer Andrej Plenković, nekoliko ministara i inozemnih diplomata.
 
Pisma preživjelih iz logora poznatog kao "hrvatski Auschwitz", čitana su tijekom ceremonije koja je završila polaganjem vijenaca i višenacionalnim vjerskim službama. Kamp se nalazi u blizini Zagreba, no drugu godinu za redom su predstavnici proganjanih i ubijanih skupina: etničkih Srba, Židova, Roma i antifašista, bojkotirali službenu komemoraciju kojom su osudili ono što vide kao ponovno buđenje ustaštva u Hrvatskoj, piše AFP. 
 
Zasebni događaji jučer i sutra
 
Umjesto toga, organizirali su zasebne događaje. Jučer je prisustvovalo nekoliko tisuća ljudi, uključujući preživjele u logoru, žrtve rođaka i stranih diplomata, u organizaciji antifašista i etničkih Srba. "Ne možemo i nećemo prihvatiti nevoljkost vlasti glede prosuđivanja karaktera i politike nezaustavljanja ustaških režima na njezinim simbolima", rekao je šef antifašističke udruge Franjo Habulin.
 
Uznemireni su spomen-pločom s natpisom "Za dom spremni" koja je u studenom postavljena u Jasenovcu u spomen na nekadašnje članove paravojne postrojbe, ubijene u hrvatskom ratu za neovisnost devedesetih godina, piše AFP. Židovi će svoju komemoraciju održati u ponedjeljak. 
 
Premijer Andrej Plenković se obećao odmaknuti od klime netolerancije koja se osjećala kod njegovih prethodnika iz redova desnog centra, no kritičari kažu kako njegova administracija nije učinila dovoljno kako bi smanjila ekstremizam i nostalgiju za pro-nacističkom prošlosti zemlje, javlja AFP. Tijekom svečanosti u Jasenovcu, skupina antifašističkih aktivista pokazala je veliki transparent na kojem je pisalo "Uklonite ustaški pozdrav".

Pročitajte više