Svjetske burze pale, u fokusu porezna reforma u SAD-u

Foto: Hina

NA SVJETSKIM su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer je ulagače zabrinula mogućnost odgode porezne reforme u SAD-u za godinu dana.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,5 posto, na 23.422 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, na 2.582 bod, a toliko je izgubio i Nasdaq indeks, skliznuvši na 6.750 boda.

Pad tih indeksa, nakon osam tjedana uzastopnog rasta, ponajviše je posljedica neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u jer postoje dva prijedloga republikanaca koji se razlikuju u nekim ključnim točkama.

Prošloga su tjedna, naime, republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj prijedlog zakona koji se znatno razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu, predstavljenom prije dva tjedna.

Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, dok bi se na male poduzetnike primjenjivali porezni odbici, a ne posebna stopa.

Ti i drugi prijedlozi iz Senata dodatno su zakomplicirali ionako kompliciranu situaciju, s obzirom da republikanci iz Zastupničkog doma predlažu smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima.

No, predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina.

S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto


Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a, S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto, djelomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

"Od izbora je prošla godina dana, a tržište je snažno poraslo na temelju nade da će Trump ispuniti obećanja. Premda se na reformi radi, malo je dosad postignuto. Ako se ne postigne napredak u pregovorima, tržište kapitala vjerojatno će zastati, a možda će uslijediti i korekcija cijena, ako se ne postigne značajniji napredak", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Među najvećim je gubitnicima prošloga tjedna bio tehnološki sektor jer su se pod pritiskom našle dionice Applea, Microsofta, Alphabeta, Oraclea, Facebooka...

Tehnološki je sektor najveći dobitnik ove godine, s rastom od 37 posto, pa su se ulagači zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme odlučili povući dio zarade s tržišta, objašnjavaju analitičari.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 posto, na 7.432 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,6 posto, na 13.127 bodova, a pariški CAC 2,5 posto, na 5.380 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,6 posto, na 22.681 bod.
 

Pročitajte više