Svjetske sile nezadovoljne iranskim nuklearnim programom

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel izjavila je po dolasku u službeni posjet Sjedinjenim Državama da je Iran "pretjerao" nastavivši sa svojm nuklearnim programom te dodala da SAD i Europa moraju nastaviti zajedničkim snagama vršiti pritisak na tu zemlju.

Obraćajući se američkim i njemačkim političarima na skupu organiziranom u četvrtak navečer u Washingtonu, kancelarka je ocijenila da će Iran još neko vrijeme predstavljati problem.

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke (EU3) sastali su se s predstavnicima Sjedinjenih Država u četvrtak poslijepodne u Berlinu kako bi razmotrili daljnje postupanje u krizi nastaloj oko iranskog nuklearnog programa.

Nakon više od dvije godine pregovora o nuklearnom programu između Irana i EU3, ministri su Iran optužili za "skrivanje činjenica i prevaru" i najavili prijavu Vijeću sigurnosti UN-a koje bi moglo Iranu nametnuti sankcije.

"Dobro je da su Velika Britanija, SAD, Francuska i Njemačka u ovome zajedno, morali bi tako zajedno i dalje nastaviti. Iran je nastavkom istraživanja istinski pretjerao. Radimo na tome da Iranu pokažemo da se zajednica država neće dati isprovocirati", rekla je Merkel tijekom obraćanja publici u rezidenciji njemačkog veleposlanika u Washingtonu.

Njemačka kancelarka u petak će se sastati s američkim predsjednikom Georgeom Bushom. Očekuje se da će teme razgovora pokriti cijelu lepezu međunarodne politike s posebnim naglaskom na nuklearnom sporu s Iranom.

Straw: Ne razmišlja se o vojnoj akciji protiv Irana

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je moguću vojnu akciju protiv Irana opisao kao "nepojmljivu" i zatražio strpljenje u nuklearnom sukobu s Iranom.


Prema Strawovim riječima, Iran bi se mogao suočiti sa sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog toga što je nastavio svoje nuklearne aktivnosti, ali o vojnoj se akciji ne razmišlja.

U intervjuu za radio BBC Straw je rekao: "Naravno, ne posluša li Iran, Vijeće sigurnosti razmotrilo bi mogućnost sankcija".

Na pitanje o mogućnosti napada na Iran, rekao je: "Ne govori se o invaziji na Iran niti o poduzimanju vojne akcije protiv Irana".

U intervjuu je Straw pozvao međunarodnu zajednicu da diplomatskim putem pokuša pronaći rješenje sukoba s Iranom.

"To se može riješiti samo mirnim putem. (...) Da citiram Bijelu kuću: Iran nije Irak", rekao je britanski ministar vanjskih poslova.

Francuska drži da je prerano za sankcije protiv Irana

Franucuska je izjavila kako joj je draži postepeni pristup problemu Irana i njegova nuklearnog programa te da bi zahtjev za nametanjem sankcija UN-a toj u ovom času bio preuranjen.

"Kao i naši britanski i njemački partneri mišljenja smo da je zahtjev za sankcioniranje Irana preuranjen", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Jean Baptiste Mattei.

On je istaknuo kako je Francuska sada usredotočena na sazivanje posebne sjednice Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) s namjerom da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a.


No Mattei se nije upuštao u nagađanja o potezima koje bi Vijeće sigurnosti moglo povući.

"Vidjet ćemo što će se desiti, idemo korak po korak", rekao je u telefonskom razgovoru.

Izrael zadovoljan europskim stajalištem o Iranu

Izrael je izrazio zadovoljstvo stajalištem europske trojke koja je zatražila involviranje Vijeća sigurnosti UNa kako bi spriječili Iran da proizvede nuklearno oružje.

"Izrael je zadovoljan odlukom da se to pitanje iznese New Yorku", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mark Regev.

"Razumijemo da postoji sve jači međunarodni konsenzus oko činjenice da treba postaviti Teheran pred jasan izbor: ili će taj režim prekinuti svoj program nuklearnog naoružanja, ili će dovesti u opasnost odnose s međunarodnom zajednicom", dodao je on.

Moskva gubi strpljenje za Iran

Rusija je izgubila strpljenje za Teheran i neće spriječiti prijavu iranskog nuklearnog dosijea Vijeću sigurnosti UN-a, iako će učiniti sve što je u njenoj moći da ublaži sankcije i zaštiti svoje interese u Iranu, ocjenjuje ruski tisak.

"Rusija se priprema za evakuaciju svog tehnološkog osoblja iz Irana, Iran i Amerika su pred ratom", piše liberalni dnevnik "Kommersant".


"Moskva je dala naslutiti kako neće pokrivati više Iran nakon skidanja pečata s iranskih nuklearnih postrojenja", dodaje "Kommersant" osvrćući se na izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. On je u četvrtak kazao da Teheran daje argumente onima koji tvrde kako Iran želi izgraditi nuklearno oružje.

"Očito je da je Moskva odlučila da neće spriječiti ispitivanje iranskog dosijea u Vijeću sigurnosti UN-a", piše taj list, ali ističe da će Moskva "učiniti sve što je u njenoj moći kako bi ublažila razgovore da zaštiti svoje interese u Iranu gdje gradi nuklearnu centralu u Bouchehru".

Kako piše "Kommersant" rusko vojno izaslanstvo, koje pregovara o prodaji Teheranu sustava protuzračne obrane S-300, napustilo je u ponedjeljak Iran u znak prosvjeda protiv politike iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada.

A Moskva, koja strahuje od američke vojne intervencije, priprema plan evakuacije svojih 3.000 specijalista smještenih u Iranu, piše "Kommersant".

"Rusija koja je do sada igrala ulogu odvjetnika Irana na međunarodnoj sceni polako gubi strpljenje", piše pak "Vremia Novostei".

"Rusija je umorna od obrane predsjednika Ahmedinedžada", ističe "Vremima Novostei".

Pročitajte više