Svjetske zrakoplovne kompanije traže pomoć od vlada

Ilustracija: EPA

ZRAKOPLOVNE kompanije obustavile su danas najviše letova u povijesti zrakoplovstva pozivajući vlade u pomoć kako bi prebrodile razdoblje sloma potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Vlade širom svijeta uvele su karantenu i ograničile kretanje kako bi spriječile širenje zaraze koronavirusom.

Izgledi za avioprijevoznike dodatno su se pogoršali nakon što je Španjolska proglasila izvanredno stanje, SAD proširio ograničenje putovanja na Veliku Britaniju i Irsku, a Australija i Novi Zeland zatražili samoizolaciju svih putnika.

British Airwaysa IAG, easyJet i Air France-KLM gotovo su u potpunosti prizemljili zrakoplove

Njemačka je danas savjetovala građanima da ne putuju u inozemstvo ako nemaju uistinu ozbiljan razlog.

Vlasnici British Airwaysa IAG, easyJet i Air France-KLM pridružili su se brojnim aviokompanijama koje su gotovo u potpunosti prizemljile zrakoplove zbog karantene i ograničenog kretanja u mnogim zemljama širom svijeta.

IAG će tako u travnju i svibnju smanjiti kapacitete za minimalno 75 posto i odgoditi odlazak u mirovinu izvršnog direktora Willieja Walsha.

Niskobudžetni prijevoznici Ryanair i easyJet također planiraju prizemljiti većinu flote

Niskobudžetni prijevoznici Ryanair i easyJet također planiraju prizemljiti većinu flote, a britanska je kompanija zatražila i pomoć vlade.

"Sada je jasno da je koronavirus daleko najveća kriza u povijesti zrakoplovstva“, konstatira izvršni direktor Finnaira Topi Manner.

Finski je prijevoznik najavio 90-postotno smanjenje kapaciteta upozorivši da će ovu godinu zaključiti s velikim gubitkom. 

Tri glavna svjetska zrakoplovna udruženja pozvala vlade da im pomognu

Tri glavna svjetska zrakoplovna udruženja, Oneworld, SkyTeam i StarAlliance, povukla su danas neuobičajen potez pozivajući zajedničkim priopćenjem vlade da im pomognu nositi se s "izazovom bez presedana“.

Lufthansa je to učinila još krajem prošlog tjedna pojašnjavajući da će zatražiti pomoć od vlada svih "matičnih tržišta". Njemačka je kompanija vlasnik Brussels Airlinesa, Austrian Airlinesa i Swiss Aira.

"Koordinirana vladina podrška bit će potrebna kako bi se osiguralo da industrija opstane“, rekao je izvršni direktor easyJeta Johan Lundgren.

Njemačka, francuska, nizozemska i britanska vlada poručile su da razmatraju načine pomoći industriji.

"Normalizacija se ne nazire“

Zrakoplovne kompanije vjerojatno će odgoditi i isporuke novih mlažnjaka, što će utjecati na Boeing i Airbus. S padom narudžbi suočavaju se i proizvođači zrakoplova i motora.

"Takav pad potražnje još nismo vidjeli. Normalizacija se ne nazire“, stoji u izvješću savjetnika za zrakoplovstvo CAPA koji predviđa da će većina svjetskih zrakoplovnih kompanija propasti do lipnja ako im vlade ne pomognu.

Pročitajte više