Svjetski čelnici poslat će videozapise u Ujedinjene narode

Foto: EPA

SVJETSKI čelnici poslat će videozapise umjesto da se fizički okupe u Ujedinjenim narodima u rujnu zbog pandemije koronavirusa, odlučila je Opća skupština.

Godišnji sastanak na visokoj razini bio je oblikovan kao tjedan proslave 75. godišnjice toga svjetskog tijela, ali je generalni tajnik Antonio Guterres predložio u svibnju da čelnici pošalju videoizjave zbog vjerojatnih problema s putovanjima, oko čega su se članice složile.

"Svaka država članica, država promatračica i Europska unija mogu podnijeti unaprijed snimljenu izjavu svog šefa države, potpredsjednika, prestolonasljednika ili princezu, šefa vlade, ministra ili potpredsjednika, koja će se emitirati u dvorani Generalne Skupštine nakon uvoda predstavnika te zemlje koji je fizički prisutan", navodi se u odluci.

Stotine događaja održava se i na marginama rasprave o UN-u, ali predsjednik Generalne skupštine Tijjani Muhammad-Bande ohrabrio je u pismu zemlje da "sve sporedne događaje premjeste na virtualne platforme kako bi ograničili broj ljudi u zgradi UN-a".

New York je nedavno bio globalni epicentar virusa koji se u Kini pojavio krajem prošle godine.

Pročitajte više