Svjetski mediji pišu o presudi Šešelju, AFP ga opisao kao "trovača umova"

Foto: FaH

SVJETSKE agencije prenose u srijedu vijest o osuđujućoj presudi ultranacionalističkom srbijanskom političaru Vojislavu Šešelju u Den Haagu, ističući da je on uz Slobodana Miloševića personifikacija srpskog nacionalizma tijekom sukoba na Balkanu 90-ih godina.
 
UN-ov sud poništio je prvostupanjsku presudu i osudio Šešelja na deset godina zatvora zbog progona Hrvata u Vojvodini. Zastupnik u srpskom parlamentu ipak neće morati u zatvor jer je u pritvoru bio 11 i pol godina.
 
AFP: Zatrovao je umove
 
Taj čovjek svojim kritičarima personificira srpski nacionalizam tijekom sukoba na Balkanu, uz bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića koji je umro 2006. u ćeliji u Hagu, piše AFP.
 
Tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji Šešelj nije bio borac, ali je prema tvrdnjama tužiteljstva on zatrovao umove, uključujući srpskih paravojnih jedinica, svojim govorima u kojima je zagovarao jedinstvo svih srpskih zemalja u "velikoj Srbiji", navodi AFP.
 
Predsjednika Srpske radikalne stranke Reuters naziva "bliskim Miloševićevim saveznikom" koji u medijima ponavlja da nikad neće odustati od ideje "velike Srbije" sastavljene od Srbije i dijelova Hrvatske i BiH. Agencija podsjeća da Šešelj nije bio na izricanju presude Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika Haškog suda, jer se 2014. vratio u Srbiju radi liječenja od raka debelog crijeva.
 
BBC se osvrnuo na prvostupanjsku presudu
 
BBC podsjeća da je Šešelj prvostupanjskom presudom 2016. bio oslobođen krivnje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, nakon suđenja koje je trajalo više od osam godina. Žalbeni suci zaključili su međutim da je govor istaknutog ultranacionalističkog političara Srbima u svibnju 1992. raspirio zločine nad Hrvatima u dijelu Vojvodine, ističe BBC.
 
Nijemci podsjećaju na Šešeljev bezobrazluk
 
O osuđujućoj presudi Šešelju izvijestile su i talijanska ANSA te njemačka agencija dpa koja navodi da se Šešelj u jugoslavenskim ratovima istaknuo ekstremizmom.
 
Obećao je da će klati hrđavom žlicom, povlačio pištolj na prosvjednike i u televizijskim emisijama, tukao se u parlamentu, a njegov tjelohranitelj pretukao je aktivista za ljudska prava, piše dpa.
 
U Srbiji gotovo svugdje isti naslovi
 
U prvim naslovima na vijest iz Den Haaga srbijanski elektronički mediji navode da je Šešelj proglašen krivim, ali i da je kaznu već odslužio pošto je u pritvoru haškog suda proveo 11 i pol godina.
 
"Deset godina zatvora za Šešelja, kazna odslužena", navodi Radio-televizija Srbije i konstatira kako je MICT "djelomice prihvatio zahtjev tužiteljstva i osudilo Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora".
 
Gotovo istovjetne ocjene i naslovi su na B92 i na internetskim stranicama listova Politike, Večernjih novosti, Blica i Kurira.
 
Regionalna televizija N1 na internetskoj stranici u naslovu je istaknula i dio obrazloženja presude: "Haag osudio Šešelja zbog Hrtkovaca, kazna već odslužena”.

Pročitajte više