T. Jelić podnio kaznene prijave protiv Ferenčaka, Turkovića i još tri osobe

ZASTUPNIK Hrvatskog bloka (HB) u zagrebačkoj Skupštini Tomislav Jelić danas je Državnom odvjetništvu i UKSOK-u podnio kaznene prijave protiv glavnog tajnika Hrvatske narodne stranke Srećka Ferenčaka, predsjednika Hrvatskog nanbudo instituta (HNI) Petra Turkovića i još tri osobe zbog navodne malverzacije s gradskim zemljištem.

Jelić tvrdi, da ima dokumentaciju iz koje je razvidno da je HNI od grada po povoljnim uvjetima dobio zemljište za gradnju Centra za dnevnu skrb o invalidnim osobama koje su potom čelnici HNI-a upisali kao vlasništvo svoje tvrtke i prodali Konzumu. Sve je počelo, navodi, 1996. kada je Ferenčakova tvrtka Ferbos pribavila lokacijsku dozvolu za gradnju centra u Sopotu. Nakon toga Turković je napisao molbu Gradu za navedeno zemljište.

Jelić tvrdi da su nakon toga čelnici HNI-a prodali zemljište veličine gotovo 5000 četvornih metara po 15 puta višoj cijeni na čemu su zaradili oko 10 milijuna kuna.

Jelić je kaznene prijave predao i protiv ravnateljice Male kuće Darije Udovičić-Mahmuljin, tajnika HNI-a Zijada Mahmuljina i direktorice Ferbosa Snježane Brajić.

Rekao da je USKOK-u, uz kaznene prijave predao i cjelokupnu dokumentaciju koja upućuje na moguću prijevaru te da će tu dokumentaciju popodne poslati na sve relevantne adrese, kao što su Ured Predsjednika, političke stranke, Vlada i MUP.

Ferenčak, protiv kojeg je danas predana kaznena prijava tvrdi da Jelić plasira polu informacije i služi se prljavštinama u svrhu predizborne kampanje.

Tvrdi da je HNI 1996. kupio zemljište od grada za tadašnjih 250.000 njemačkih maraka, koje su prikupili on i Turković.

Kaže također da su izradili dokumentaciju, ishodili dozvolu za gradnju Centra i priremili studiju za prezentaciju projekta sponzorima.

No, budući da od 1996. do 2001. nisu uspjeli pronaći sponzore niti u bankama podignuti komercijalne kredite, skupština HNI-a odlučila je prodati zemljište kako bi vratili posuđena sredstva, tvrdi Ferenčak.

U Državnom odvjetništvu i USKOK-u danas se nije moglo detaljnije saznati o podnijetim kaznenim prijavama.

Pročitajte više