T. Jelić traži razrješenje Ferenčaka

GRADSKI zastupnik Hrvatskog bloka (HB) Tomislav Jelić zatražio je danas od zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić da radi malverzacija s gradskim zemljištem žurno sazove sjednicu Gradske skupštine s točkom razrješenja člana Gradskog poglavarstva Srećka Ferenčaka (HNS).

Jelić je još 20. prosinca podnio kaznene prijave protiv glavnog tajnika HNS-a Srećka Ferenčaka, predsjednika Hrvatskog nanbudo instituta (HNI) Petra Turkovića i još tri osobe zbog navodne malverzacije s gradskim zemljištem.

Nakon što je jučer otkrio nove momente u slučaju nanbudo instituta, Jelić je od gradonačelnice danas zatražio da žurno sazove sjednicu Gradske skupštine s točkom razrješenja člana Gradskog poglavarstva Srećka Ferenčaka i izbora novog člana.

Jelić od ranije tvrdi da ima dokumentaciju iz koje je razvidno da je HNI od grada po povoljnim uvjetima dobio zemljište za gradnju Centra za dnevnu skrb o invalidnim osobama koje su potom čelnici HNI-a upisali kao vlasništvo svoje tvrtke i prodali Konzumu.

Sve je počelo, navodi, 1996. kada je Ferenčakova tvrtka Ferbos pribavila lokacijsku dozvolu za gradnju centra u Sopotu. Nakon toga Turković je napisao molbu Gradu za navedeno zemljište.

Jelić tvrdi da su nakon toga čelnici HNI-a prodali zemljište veličine gotovo 5000 četvornih metara po 15 puta višoj cijeni na čemu su zaradili oko 10 milijuna kuna.

Jelić je jučer došao do ugovora između grada Zagreba i HNI-a zaključenog u rujnu 1996., kojim je utvrđeno da ako HNI bude naplaćivao usluge osobama s invaliditetom ili ako dođe do otuđenja, odnosno prodaje Centra da će HNI obeštetiti Grad.

"Tražimo političku odgovornost jer dokazi koje smo dosad podnijeli više nego jasno upućuju da Ferenčak mora politički odgovarati", rekao je Jelić.

Ferenčak pak tvrdi da je HNI 1996. od grada za tadašnjih 250.000 njemačkih maraka kupio zemljište za izgradnju Centra te da je izrađena dokumentacija, ishođena dozvola za gradnju i pripremljena studiju za prezentaciju projekta sponzorima.

No, budući da od 1996. do 2001. nisu pronađeni sponzori, skupština HNI-a odlučila je prodati zemljište kako bi vratili posuđena sredstva, tvrdi Ferenčak.

Pročitajte više