T. Špoljar ne odustaje od štrajka glađu

NOVINAR HTV-a Tomislav Špoljar deveti dan štrajka glađu u znak prosvjeda što Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije izdao rješenje o nastavku terapije za njegova sina koji boluje od rijetke bolesti Kinsbourneova sindroma.

Špoljar kaže da konzumira samo tekućinu, vitaminske tablete i nešto voća ili povrća.

Špoljar je danas priopćio kako je, svjestan da štrajk glađu nije dovoljan, angažirao odvjetnicu i kontaktirao dječju pravobraniteljicu od koje je saznao da je po službenoj dužnosti pokrenula utvrđivanje činjenica vezanih uz slučaj liječenja njegova sina Ivana Luke.

HZZO je danas priopćio da je iz zagrebačke Klinike za dječje bolesti stigla obavijest po kojoj bolnica preuzima obvezu provođenja terapije kod Ivana Luke Špoljara do dobivanja stručnog mišljenja iz inozemstva, o čemu je zatim obaviješten i otac Tomislav Špoljar.

U priopćenju se ponovno ističe da HZZO ne može samoinicijativno odrediti ni odobriti terapiju već to može učiniti samo na temelju zahtjeva bolničkog povjerenstva za lijekove, dok davanje suglasnosti ovisi isključivo o medicinskoj indikaciji, a nikako o cijeni, odnosno trošku lijeka.

Predstojnica odjela za pedijatriju Klinike za dječje bolesti Tanja Kolaček izjavila je Hini da bolnica još čeka mišljenje dvoje stranih stručnjaka o opravdanosti daljnje terapije, na temelju kojih će biti donijeta odluka.

Ivan Luka Špoljar medicinski je zbrinut i dobio je terapiju krajem prošloga tjedna, rekla je Kolaček.

Pročitajte više