Vojni analitičar: Dobar dio vijesti iz Ukrajine su ratna propaganda

Vojni analitičar Igor Tabak gostovao je na N1 televiziji i među ostalim komentirao spekulacije o pripremi ukrajinske proljetne ofenzive. "Najave o ukrajinskoj proljetnoj ofenzivi treba uzeti sa zrnom soli. Snježne padaline u Donbasu radikalno su razmočile teren i jasno je da sljedećih nekoliko tjedana velike ofenzive neće biti", kazao je Tabak.

Tabak je podsjetio i kako postoji dosta točaka gdje su bojišnice gotovo na rubu gradova, poput Kremine ili Avdivke, koja je praktički prigradsko naselje Donjecka.

Borbe statične

"Tamo su borbe statične već godinu dana. Kao i u Bahmutu, gdje su Rusi stigli još u jesen. To su, primjerice, mjesta koja manje ovise o prohodnosti jer se u njima ne koriste toliko vozila, nego pješaštvo", objasnio je vojni analitičar.

Tabak dodaje i da razlika u brojnosti ljudstva između Rusa i Ukrajinaca nije toliko velika koliko je, u korist Rusije, nesrazmjer vatrene moći i zračnih snaga.

"Obje strane pokušavaju uočiti slabe točke neprijatelja. Sve priče o ofenzivi u idealnom slučaju vode i do prestrojavanja ljudstva. Ukrajinci su tako pričajući o napadu na Herson doveli do prestrojavanja ruskih snaga, pa su u Harkivskoj oblasti Rusi ostavili slabo branjenu liniju", dodao je.

"Tatarski nije novinar ili bloger"

Tabak je inzistirao i na tome da se Vladlena Tatarskog ne naziva blogerom ili novinarom. "U trenutku eksplozije on je bio djelatni časnik obavještajne službe Luganske Narodne Republike. On nije civilni novinar, već kao prvo i osnovno vojnik. To što je pisao blog u ovom je slučaju sporedno", kazao je Tabak.

"Dobar dio vijesti koje nam stižu iz Ukrajine su ratna propaganda. Nije slučajno da se vide snimke uspješnih napada ukrajinske vojske, a ne onih neuspješnih. Posao vojnih analitičara je da procjene što je od tih informacija bitno, a što nije. Rusi tako ratove koriste za reklamu svoje tehnike. Premda im sada ne ide najbolje, oni i dalje pokušavaju plasirati svoje oružje javnosti", dodao je.

Vojni analitičar smatra da će do mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije jednom doći, no i kako to neće biti tako brzo. "Obje strane i dalje misle da mogu još puno toga postići na frontu", zaključio je Tabak.

Pročitajte više