Tadić osuđuje mjere Ashdowna u RS

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić osudio je u petak mjere Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Paddija Ashdowna protiv čelnika Republike Srpske (RS) i istodobno kritizirao Vladu Srbije zbog politike prema Haškom tribunalu.

"Uvjeren sam da su i predsjednik Dragan Čavić i vlada RS i ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić, ali i svi relevantni političari u RS, u potpunosti suglasni i opredijeljeni za punu suradnju s Haškim tribunalom, što podrazumijeva i odlazak svih optuženih u Haag", navodi se u Tadićevoj izjavi.

Predsjednik Srbije je istodobno kritizirao vladu Srbije zbog neangažiranja te je upozorio na sve veći utjecaj partije Slobodana Miloševića na politiku vlade Srbije što , po riječima Tadića, "može trajno razoriti nacionalne i državne interese".

"Takva politika nas dodatno udaljava od suvremenog svijeta i uvodi u realnu opasnost nove politike sankcija međunarodne zajednice prema našoj državi, ali i prema Srbima u BiH", naveo je Tadić.

"Sve dok postoji neriješen problem ratnih zločina i naših međunarodnih obveza, do tada ćemo biti izloženi pritiscima i nećemo moći zaštititi bilo koji nacionalni interes - u RS, na Kosovu i Metohiji ili u strateškim gospodarskim pitanjima", dodao je Tadić.

Pročitajte više