Tadić sugerira da se za rješavanje kosovskog pitanja primijeni irski model

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić u razgovoru za makedonski list Dnevnik odbacio je mogućnost podjele Kosova te je predložio da se za rješavanje kosovskog pitanja primijeni irski model.

Njime bi se, po Tadićevom mišljenju, pronašlo jedno kompromisno rješenje koje ne bi u pitanje dovodilo pristupanje Srbije Europskoj uniji. "Republika Irska na priznaje podjelu njenog teritorijalnog integriteta, odnosno otoka, ali je svejedno članica EU", napomenuo je Tadić.

Srpski predsjednik je podsjetio kako su u ustavu Irske govori o ujedinjenju te zemlje "jedino mirnim sredstvima i uz demokratski izražen pristanak većine naroda obiju jurisdikcija, odnosno Republike Irske i Sjeverne Irske u sastavu Velike Britanije". Osim irskog modela, Tadić je podsjetio da postoje i drugi načini rješavanja teritorijalnih sporova u Europi, poput onoga u južnom Tirolu.

Tadić je napomenuo kako rješenje koje će se donijeti po pitanju budućnosti Kosova mora biti održivo. "Srbija nema iluzije da bi mogla da vratiti Kosovo u državni sustav Republike Srbije na način na koji je to bilo prije 2000. godine, ali Srbija ne odustaje od pregovora i traženja održivog rješenja",zaključio je Tadić.

Pročitajte više