Tajanstvene eksplozije zvijezda možda uzrokuju crne rupe nastale od tamne tvari

Foto: NASA

ZNANSTVENICI su primijetili kako nešto nepoznato uzrokuje eksplozije mrtvih zvijezda diljem svemira, a sada je skupina astrofizičara iznijela pretpostavku da su za to odgovorne sitne crne rupe koje su nastale od tamne materije.

Zvijezde poznate kao bijeli patuljci mogu eksplodirati u supernovi tipa Ia ako skupe dovoljno materijala iz susjedne zvijezde ili nekog drugog svemirskog objekta, no znanstvenicima još nije sasvim jasno kako bi taj proces trebao funkcionirati.

"Jedan od misterija supernove jest to da u računalnim modelima nikada ne možemo potaknuti ključno posljednje paljenje. Uvijek nam nedostaje okidač", rekla je astrofizičarka Ashley Pagnotta s fakulteta u Charlestonu u Južnoj Karolini.

Bijeli patuljak zapravo je ostatak zvjezdane jezgre i smatra se posljednjim evolucijskim stadijem zvijezde.

Okidač – tamna tvar

Joseph Bramante i Javier Acevedo sa Sveučilišta Queen u Kanadi smatraju da bi tamna tvar, nevidljiva materija koja sačinjava 80 posto tvari u svemiru, mogla biti taj traženi okidač, piše New Scientist.

Par je napravio računalnu simulaciju onoga što bi se dogodilo da tamna tvar naiđe na bijelog patuljka mase između 1 i 1,4 puta veće od Sunčeve. Veći bijeli patuljci trebali bi imati dovoljno unutarnjeg tlaka da se u njima može stvoriti crna rupa.

Bramante i Acevedo smatraju da je tamna tvar, kada uleti u bijelog patuljka pri oko 1 posto brzine svjetlosti, mnogo toplija od materijala koji čini zvijezdu. Nakon reakcije tamne tvari i materije u zvijezdi, tamna tvar bi se trebala hladiti i skupljati u središtu.

Crna rupa u središtu zvijezde

Ako se skupi dovoljno tamne materije, ona bi se trebala urušiti pod vlastitom gravitacijom i stvoriti malenu crnu rupu koja se nalazi u središtu zvijezde.

"Bila bi veličine protona, ali svejedno izuzetno masivna", rekao je Bramante i dodao da bi ovisno o veličini crne rupe i bijelog patuljka, minijaturna crna rupa mogla usisati materijal zvijezde unutar milisekunde ili izazvati Hawkingovo zračenje, kojim se opisuje gubitak zračenja iz crne rupe pri čemu se ona smanjuje.

Ako bi došlo do Hawkingovog zračenja, crna rupa bi postajala sve manja i sve toplija. Nakon oko 3 milijarde godina došlo bi do fuzije i eksplozije bijelog patuljka.

Pročitajte više