Tajanstveni kineski svemirski avion pratilo šest neidentificiranih objekata

Ilustracija: Shutterstock

Treća testna misija kineske robotske svemirske letjelice koja se može višekratno koristiti zaintrigirala je javnost nakon što je u orbitu izbacila šest malih objekata. Kina je eksperimentalni orbitalni avion Shenlong, što na kineskom znači "božanski zmaj", lansirala iz centra Jiuquan u četvrtak 14. prosinca. Letjelica je nakon lansiranja završila u niskoj orbiti; kao što je bio i slučaj u prethodnim testnim misijama iz rujna 2020. i kolovoza 2022. 

Pri svakoj misiji su amateri promatrači uočili neidentificirane objekte. Andrew Jones iz SpaceNewsa, stranice i publikacije koja prati vijesti u svemirskoj i satelitskoj industriji, nagađa da se radi o svojevrsnim satelitima koji prate testnu letjelicu i koji vjerojatno služe kao pripomoć za sigurno slijetanje na površinu. 

Analiza radio signala

Analiza radio signala neidentificiranih objekata ukazuje na to da se vjerojatno radi o malim kineskim satelitima Banxing koji su se ranije koristili za snimanje drugih svemirskih letjelica. Četiri dana nakon lansiranja u prosincu, Shenlong je izbacio šest neidentificiranih objekata koje su promatrači označili kao OBJEKTE A do F. 

Astronom amater Scott Tilley nazvao je objekte "misterioznim pratiocima". Kazao je da emisije iz svakog uređaja predstavljaju mješavinu signala, a da su samo neki prenosili male količine informacija. "Signal OBJEKTA A podsjeća na ranije signale 'pratilaca kineskog svemirskog aviona u smislu da je signal moduliran s ograničenom količinom podataka", rekao je Tilley, a prenosi Science Alert

S druge strane, OBJEKT D i OBJEKT E emitirali su signale bez ikakvih podataka. Za razliku od prethodnih misija, signali su bili isprekidani. Mada postoji mogućnost da promatrači tijekom prijašnjih misija nisu registrirali sve signale, Tilley je uvjeren da najnovija misija ima posebna obilježja. 

"Bilo bi dobro obratiti pozornost na susrete između OBJEKTA A i OBJEKATA D i E. OBJEKTI D i E imaju prilično eliptične orbite, dok je kod A ona gotovo kružna", kazao je. 

Kina nije jedina. I SAD testira tajanstvene letjelice

Treba napomenuti da Kina nije jedina koja drži svoje testne letjelice pod okriljem tajnosti. Boeingov eksperimentalni svemirski zrakoplov X-37B za višekratnu upotrebu ima mnogo toga zajedničkog s kineskim Shenlongom, uključujući i tajnovitost oko razvoja programa. 

Za sada ne znamo puno o namjeni X-37B. Projekt je pokrenut u sklopu NASA-inog programa X-37, a zatim je 2004. završio u rukama američkog ministarstva obrane. Izgleda da dvije velike svjetske svemirske nacije pomno nadgledaju razvoj tuđih svemirskih tehnologija, pazeći pritom da ne otkriju puno o tome što se zbiva kod njih. Za to vrijeme ostatak svijeta može samo nagađati što se to točno zbiva iznad njihovih glava. 

Pročitajte više