Tajland prije 18 mjeseci legalizirao marihuanu. Sad je zabranjuje

Foto: EPA

Nova tajlandska vlada planira izglasati nove zakone o zabrani rekreativne upotrebe marihuane, 18 mjeseci nakon što je ta zemlja prva u Aziji dekriminalizirala konzumaciju ove biljke.

Ublaženi zakoni doveli su do procvata unosne industrije kanabisa koja opskrbljuje lokalno stanovništvo i turiste, ali je nova konzervativna vlada obećala pooštriti pravila i dopustiti samo medicinsku upotrebu marihuane.

Tajlandsko ministarstvo zdravstva objavilo je danas nacrt zakona koji propisuje velike novčane i/ili zatvorske kazne u trajanju do jedne godine, piše CNN.

Medicinski kanabis i dalje dozvoljen

Marihuana i proizvodi povezani s kanabisom bit će ograničeni samo na medicinske i zdravstvene svrhe, navodi se u prijedlogu zakona. U rujnu je premijer Srettha Thavisin rekao da će njegova vlada "ispraviti" zakone o kanabisu u sljedećih šest mjeseci.

Pušenje marihuane u javnosti ostalo je protuzakonito čak i pod blažim zakonima, no predloženi novi zakoni zabranit će oglašavanje cvjetova i ekstrakte kanabisa, kao i druge proizvode od kanabisa.

Raniji nacrt zakona je u studenom pao u parlamentu.

Premijer Thavisin ranije se glasno protivio rekreacijskoj upotrebi marihuane i izjavio da je zlouporaba droga "veliki problem za Tajland".

Nova grana industrije

Tajland je postao prva zemlja u Aziji koja je u potpunosti dekriminalizirala marihuanu u lipnju 2022., što je rijetkost u regiji u kojoj mnoge zemlje propisuju duge zatvorske, pa čak i smrtne kazne za posjedovanje, konzumaciju ili trgovinu marihuanom.

U obližnjem Hong Kongu čak je i nepsihoaktivni kanabidiol (CBD) zabranjen.

Medicinska marihuana legalna je u Tajlandu od 2018., ali 2022. je potpuno dekriminalizirana, pa uzgoj i trgovina marihuanom više nisu zločin. Dopušteno je i korištenje bilo kojeg dijela biljke za liječenje bolesti.

Od tada su diljem Tajlanda niknule tisuće trgovina marihuane, kao i druge tvrtke koje se bave trgovinom kanabisa poput kafića i lječilišta. Gradovi kao što su Chiang Mai i glavni grad Bangkok čak su održavali festivale "trave", a dekriminalizacija je privlačila brojne turiste.

"Sad je kasno da marihuanu ponovno proglase narkotikom"

Zagovornici legalizacije tvrde da je ona pomogla mnogim Tajlanđanima, od poljoprivrednika do vlasnika malih tvrtki.

Kitty Chopaka, poduzetnica iz Bangkoka koja se bavi marihuanom, godinama se zalagala za legalizaciju. Sada kaže da odluka vlade o zabrani "nije neočekivana".

"No bez obzira na to što se dogodi s propisima o marihuani, sada je prekasno da se kanabis ponovno klasificira kao narkotik", kaže.

Pročitajte više