Tajlandski premijer ponudio raspustiti parlament u rujnu



Tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva danas je rekao da će raspustiti parlament u rujnu ako prosvjednici napuste ulice glavnog grada Bangkoka, koje zbog nezadovoljstva vladom blokiraju već dva mjeseca.

"Crvenokošuljaši", skupina prosvjednika bliskih svrgnutom premijeru i sadašnjem Crnogorcu Thaksinu Shinawatri, već dva mjeseca kampiraju u središtu grada, a u zadnjih mjesec dana su prosvjedi postali krvavi i u njima je poginulo 27, a ranjeno preko tisuću ljudi. Abhisit je još u ponedjeljak rekao da će sazvati nove izbore za 11. studenoga, što su prosvjednici pozdravili.

Parlament mora biti raspušten najmanje 45 dana prije izbora, a od ponedjeljka naovamo je došlo do razmirica oko točnog datuma. U rujnu se rade velike promjene na vrhu tajlandske vojske, a prosvjednici ne žele da Abhisit ima ulogu u tim imenovanjima.

Abhisit je najavio raspuštanje parlamenta u rujnu, ali prosvjednici tvrde da s ulica neće otići sve dok ta odluka ne bude potvrđena službenim dokumentom.

U igru se uključila i druga velika prosvjednička grupa, rojalistički Narodni savez za demokraciju, poznat pod imenom "žutokošuljaši". Oni su 2008. godine srušili staru vladu i omogućili Abhisitu dolazak na vlast, a sada tvrde da pregovaranje s "crvenokošuljašima" nagriza ugled vlade.

Pročitajte više