Tajna stara 40 godina: Sve američke cigarete sadrže radioaktivni element polonij

PRIJE dvije godine veliku je buku u javnosti izazvan atentat na bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvanenka koji je otrovan radioaktivnim elementom polonijem-210, a sad je otkriveno da tu tvar sadrže sve cigarete koje se proizvode u SAD-u. Šokantno su otkriće američki znanstvenici objavili u najnovijem broju časopisa "American Journal of Public Health".

Istraživanja je vodila dr. Monique E. Muggli iz poznate klinike Mayo, a istraživanje je uključivalo proučavanje više od 1500 dokumenata u kojima su detaljno opisani pokušaji duhanske industrije da se polonij-210 ukloni iz duhanskog lišća. No, svi pokušaji "pranja" duhana bili su neuspješni, a informacija da cigarete sadrže polonij držana je u tajnosti više od 40 godina kako ne bi opala prodaja cigareta.

Polonij u duhan dolazi iz umjetnih fosfatnih gnojiva koji se koriste kako bi poboljšali rast duhana i ujedno poboljšali njegov ukus. Što je razina fosfata u gnojivima viša, veća je i koncentracija polonija. Upravo je taj element odgovoran za oko jedan posto svih karcinoma pluća u svijetu. Polonij se, naime, vezuje s kalcijevim fosfatom i olovom, te se pušenjem prenosi direktno u pluća.

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više