Tajne službe nadzirale novinare zbog "obavještajno-medijske" manipulacije

NOVINARI, špijuni, tajni agenti, strani obavještajci, dužnosnici. Ne, nije riječ o filmu Jamesa Bonda. Protuobavještajna agencija (POA) od sredine je 2003. godine do ožujka 2004. godine nadzirala dužnosnike Haaškog suda, State Departmenta, britanskog veleposlanstva, jednog obavještajca, ali i niz hrvatskih novinara.

Podaci su to koje je prenio tjednik Globus u broju od 2. veljače, a autor članka o djelovanju POA-e u navedenom razdoblju donio je priču o famoznom dokumentu pod nazivom "Informacija o obavještajno-medijskim manipulacijama s ciljem diskreditacije RH".

Spomenuti dokument prezentacija je tadašnjeg načelnika POA-e, Franje Tureka, kojom je vrhu hrvatske vlasti, iznio rad agencije na sprječavanju "podrivanja države". Ukratko, Turek je u dokumentu objasnio kako su neki hrvatski novinari, u suradnji sa stranim državljanima, kreirali krivo javno mnijenje u Hrvatskoj vezano za slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine kao i za slučaj uhićenja generala Ivice Rajića.

Prema Globusu, Turekova je namjera bila dokazati da za neuspjelo uhićenje Ante Gotovine nisu krive državne službe (čitaj: POA) već novinari koji su pak, prema dokumentu, svjesno, organizirano, koordinirano i planski u suradnji sa stranim agentima, plasirali dezinformacije o generalima Gotovini i Rajiću.

Takvo dezinformiranje javnosti za cilj je imalo diskreditirati RH, kreirati pritiske na državu i usporiti približavanje Hrvatske Europskoj uniji. POA je kao dokaz tim tvrdnjama, uz dokument priložila ispise telefonskih kontakata nekih hrvatskih novinara sa pojedinim stranim državljanima, koje su u dokumentu tretira kao strane obavještajce.

Globus je donio i fotografiju novinara Malića, koja je tajno snimljena u Zagrebu, a koja spada u dio dokaza koji bi trebali potvrditi navode o "obavještajno-medijskoj" manipulaciji.

Zinka Bardić, bivša glasnogovornica MUP-a, Ranko Ostojić, bivši ravnatelj policije, novinar Feral Tribunea Ivica Đikić našli su se na Turekovu popisu sudionika "obavještajno-medijske" manipulacije. Novinar Globusa i autor članka, Gordan Malić, koji je došao u posjed Turekovog dokumenta, također je jedan od nadziranih novinara.

Kako prenosi Jutarnji list, novinari Ferala odnosno Globusa, Đikić i Malić, zatim Vjesnika Željko Peratović, Jutarnjeg lista Ivanka Toma i Mario Kavain, navode kako ovaj dokument teško kleveće rad novinara, te da je pouzdano utvrđeno kako je petero novinara bilo "pod povremenim mjerama nadzora POA-e".

Optuženi novinari uputili su poziv državnim institucijama i HND-u da istraže slučaj, te da se Vlada RH očituje o objavljenim dokumentima. Novinari također zahtijevaju da Vijeće za građanski nadzor utvrdi nezakonite radnje POA-e, te da se pokrene kaznena odgovornost onih koji su sastavili sporni dokument.

Bivši ravnatelj POA-e, Franjo Turek, rekao je za Jutarnji list da agencija nije niti u jednom trenutku prekršila zakon te da nije prisluškivala novinare. Turek tvrdi da je POA pratila isključivo strane obavještajce, što agenciji i spada u opis posla, te da je fotografija Globusovog novinara Malića koja se našla kao prilog dokumentu, "najvjerojatnije rezultat registriranog kontakta s nekim od stranih obavještajaca."

Prema Tureku, prikupljanje ispisa telefonskih poziva ne spada u tajno prikupljanje podataka nego je riječ o "uvidu u baze podataka" na što POA ima zakonsko pravo.

POA je pak podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog odavanja državne tajne u Globusovim tekstovima, a novinar Globusa Gordan Malić pretpostavlja da se kaznena prijava odnosi na njega.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika, Dragan Novosel, potvrdio je za Jutarnji list da je Odvjetništvo primilo obavijest POA-e o odavanju državne tajne vezano za navode iz Turekova dokumenta, a koje je prenio tjednik Globus. Novosel nije želio precizirati na koje se Globusove tekstove obavijest odnosi.

Pročitajte više