Tajni dokumenti: Velik sukob u ruskom vojnom vrhu. Putin smirivao Prigožina i Šojgua

Ilustracija: EPA

NOVOOTKRIVENI povjerljivi obavještajni dokumenti sugeriraju da su sukobi unutar ruskog političkog i vojnog vrha puno širi i dublji nego što se dosad pretpostavljalo. Radi se o ukupno 27 stranica dokumenata koji potvrđuju koliko su duboko američke špijunske agencije prodrle u gotovo svaki aspekt ruskog obavještajnog aparata i vojne zapovjedne strukture.

Američki obavještajci u jednom dokumentu navode kako je ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) "optužila" ministarstvo obrane "za prikrivanje ruskih žrtava u Ukrajini". Amerikanci tvrde kako ovo otkriće dokazuje nespremnost "vojnih dužnosnika da prenesu loše vijesti u zapovjedni lanac", piše New York Times

"Broj ranjenih i ubijenih Rusa je bliži 110.000"

Dokumenti ne sadrže mnogo informacija iz ljudskih izvora, nego je većinom riječ o materijalima do kojih se došlo presretanjem komunikacije. Mnogi analitičari vjeruju kako dokumenti pokazuju nekoliko sveobuhvatnih razloga zbog kojih ruski predsjednik Vladimir Putin nije uspio osigurati vojnu pobjedu u Ukrajini nakon više od 13 mjeseci rata.

Dokumenti dokazuju postojanje unutarnjih borbi i međusobnog optuživanja između ruskih agencija odgovornih za različite aspekte rata. Dužnosnici FSB-a tvrde da procjena žrtava ministarstva obrane ne uključuje mrtve i ranjene među ruskom nacionalnom gardom, Wagnerovim plaćeničkim snagama ili borcima koje predvodi čečenski vođa Ramzan Kadirov. 

Navodi se kako je FSB "izračunao da je stvarni broj Rusa ranjenih i ubijenih u akciji bio bliži 110.000", ali ne precizira se procjena broja žrtava ruskog ministarstva obrane. Ministarstvo obrane je u rujnu posljednji put javno objavilo broj smrtno stradalih ruskih vojnika. Ministar obrane Sergej Šojgu je tada rekao da je od početka rata ubijeno 5937 ruskih vojnika.

Putin je pozvao Prigožina i Šojgua na sastanak

Američki dužnosnici ranije su procijenili ruske gubitke na oko 200.000 vojnika. U jednom od dokumenata koji su procurili stoji da su Rusi pretrpjeli 189.500 do 223.000 žrtava, uključujući do 43.000 poginulih u akciji, u usporedbi sa 124.500 do 131.000 ukrajinskih žrtava, uključujući 17.500 ubijenih u akciji.

Povjerljivi dokumenti sadrže i nove detalje o javnoj raspravi u kojoj je šef Wagnera Jevgenij Prigožin optužio ruske vojne dužnosnike da su uskratili hitno potrebno streljivo njegovim borcima. Putin je navodno osobno pokušao riješiti spor tako što je pozvao Prigožina i Šojgua na sastanak, za koji se vjeruje da je održan 22. veljače.

"Sastanak se gotovo sigurno ticao, barem djelomično, Prigožinovih javnih optužbi i posljedičnih napetosti sa Šojguom", piše u dokumentu. New York Times piše kako se radi o materijalima Agencije za nacionalnu sigurnost, Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe i Uprave za obavještajne poslove Združenog stožera Pentagona.

"Rusija nije uspjela zaustaviti protok zapadnog oružja u Ukrajinu"

Materijali su objavljeni na jednom od Discord kanala, a američki dužnosnici su potvrdili da su ti dokumenti autentični, ali su upozorili da su neki izmijenjeni. Dokumenti također mogu sadržavati zastarjele ili netočne podatke.

U jednom od dokumenata, za koji se čini da ga je napisao Združeni stožer vojske 23. veljače, zaključuje se da Rusija nije uspjela prekinuti masivni protok zapadnog oružja i opreme u Ukrajinu od početka rata.

Ruski obavještajci objavili da je Kina odobrila pružanje smrtonosne pomoći

Dodatno, predviđa se da ruska vojska neće moći to promijeniti u bližoj budućnosti. "Tijekom sljedećih 6 mjeseci gospodarski izazovi Rusije i smanjene konvencionalne sposobnosti vrlo će vjerojatno dodatno ometati njezine napore stvarajući uglavnom popustljivo okruženje za nastavak isporuke smrtonosne pomoći", procjenjuju Amerikanci. 

Novi materijali također uključuju dokument od šest stranica od 23. veljače iz Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe pod nazivom "Izvješće o promatranju". U njemu se navodi da je ruska vanjska obavještajna služba izvijestila da je Kina odobrila pružanje smrtonosne pomoći Rusiji, pozivajući se na presretanje komunikacije.

Pročitajte više