Tajni izvještaj Pentagona: Klimatske promjene uništit će svijet

UGLEDNI britanski list Guardian objavio je tajno izvješće koje je Pentagon uputio američkom predsjedniku Bushu prije puna četiri mjeseca, kojim se vladajuću administraciju upozorava na ogromnu opasnost od klimatskih promjena.

Istragu o opasnostima klimatskih promjena naredio je čuveni Pentagonov savjetnik za obranu, Andrew Marshall, koji u protekla tri desetljeća ima znatan utjecaj na američku vojnu doktrinu. Andrew također stoji i iza nedavne kritike velike transformacije američke vojske koji je osmislio američki ministar obrane Doland Rumsfeld, jedan od  tvrdolinijaša u Bushevoj administraciji.

Autori izvješća su CIA-in savjetnik i bivši šef planiranja grupe Royal Dutch/Shell, Peter Schwartz, te suosnivač kalifornijske grupe Global Business Network, Doug Randall. Problematika klimatskih promjena "ne bi trebala biti samo predmet znanstvene debate, budući da se radi o prijetnji američkoj nacionalnoj sigurnosti", tvrde autori.

Randall i Schwartz upozoravaju kako naš planet već sada uzdržava veću populaciju nego što mu to omogućuju prirodni resursi. Do 2020. "katastrofalne" nestašice vode, hrane i energije postat će gotovo nepodnošljive, a cijeli bi svijet zbog toga postati bojno polje. Autori također upozoravaju kako su prije 8200 godina klimatske promjene dovele do propasti uroda, gladi, epidemija bolesti i masovne migracije svjetskog stanovništva - sve to moglo bi se ponoviti za manje od 20 godina.

Randall je Guardianu kazao kako je možda već prekasno za suočavanje s problemom globalnog zagrijavanja. "Stvar je prilično depresivna. Radi se o prijetnji nacionalnoj sigurnosti koja je jedinstvena po tome da nema neprijatelja u kojeg možete uperiti pušku, kao i po tome da ju ne možete kontrolirati."

Klimatske promjene, navodi se u Pentagonovu izvješću, u slijedećih bi 20 godina mogle imati katastrofalne posljedice po cijeli svijet. Neki od glavnih europskih gradova mogli bi biti potopljeni zbog rasta razine oceana uzrokovane otapanjem ledenih masa zbog globalnog zagrijavanja.

Prema predviđanjima autora izvješća, Veliku Britaniju će do 2020. zahvatiti "sibirska klima", a predviđaju se dosad neviđene suše, glad, svjetsku anarhiju i nerede ogromnih razmjera. U izvještaju se navodi i mogućnost izbijanja nuklearnih konflikata oko obrane i osiguranja zaliha hrane, vode i energije. Prijetnja svjetskoj stabilnosti za nekoliko redova veličine veća je od prijetnje terorizma, navodi se u izvješću.

Busheva administracija u nekoliko je navrata negirala i samo postojanje klimatskih promjena uzrokovanih globalnim zagrijavanjem. George Bush je poslije napada 11. rujna sve napore svoje administracije usmjerio prema nacionalnoj sigurnosti, te ignorirao brojna upozorenja znanstvenika o realnim opasnostima klimatskih promjena.

Scenarij koji predviđa katastrofične klimatske promjene je "plauzibilan i u tolikoj mjeri utiče na nacionalnu sigurnost SAD-u da bi mu se trebala posvetiti puna pažnja i to što prije". Prema istom scenariju, već slijedeće godine može se očekivati znatan porast razine oceana koji će utjecati na milijune ljudi.

Prošlog je tjedna Bushevu administraciju kritiziralo veliko tijelo uglednih znanstvenika, koji su ustvrdili kako američka vlada potiče znanstvena istraživanja koja joj politički odgovaraju, a potiskuju ona koja im se iz istih razloga ne sviđaju.

Skupina eminentnih britanskih znanstvenika nedavno je posjetila Bijelu kuću kako bi predsjedniku izrazila svoju zabrinost zbog američkog negiranja problema globalnog zagrijavanja, te kako bi potakla administraciju da ozbiljno pristupi tom problemu. Kako piše Guardian, dužnosnici Bijele kuće posebno su osjetljivo reagirali kad su ih suočili s pritužbama na neinformiranost američke javnosti o problemu klimatskih promjena.

Među britanskim znanstvenicima bio je i Sir John Houghton, bivši šef britanskog Meteorološkog Ureda, koji je prvi usporedio prijetnju klimatskih promjena s terorizmom. Komentirajući Pentagonovo izvješće, Houghton je izjavio: "Ako i sam Pentagon sada šalje takvu poruku, tada se radi o doista važnom dokumentu."

Bob Watson, glavni znanstvenik Svjetske Banke, također je potvrdio kako se upozorenja Bushu, koja sada dolaze iz konzervativnog i vlasti odanog Pentagona, više ne mogu zanemarivati.

Jeremy Symons, bivši djelatnik Agencija za Zaštitu Okoliša (Enviromental Protection Agency - EPA), izjavio je kako je zataškavanje Pentagonova izvješća puna četiri mjeseca još jedan primjer kako Bijela kuća pokušava prikriti prijetnju klimatskih promjena.

Symons je dodao kao su veze između predsjednika Busha i američki naftnih/energetskih tvrki ključne u razumijevanju zbog čega su klimatske promjene tabu tema u Bijeloj kući.

"Administracija ignorira dokaze kako bi udovoljila nekolicini velikih naftnih i energetskih tvrtki." - zaključio je Symons.

Pročitajte više