Tajvan: Rat s Kinom apsolutno nije opcija

Foto: EPA

TAJVANSKA predsjednica Tsai Ing-wen rekla je da rat Tajvana i Kine apsolutno nije opcija. Ponovila je spremnost da razgovara s Pekingom te je obećala jačanje obrane Tajvana, što uključuje precizne projektile, piše Reuters.

Demokratski Tajvan, koji Kina smatra svojim teritorijem, našao se pod sve većim vojnim i političkim pritiskom Pekinga, posebno nakon kineskih ratnih igara početkom kolovoza nakon posjeta Taipeiju predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Svaki sukob oko Tajvana mogao bi uvući u konflikt SAD, Japan i možda veći dio svijeta. Također, sukob bi slomio svjetsko gospodarstvo, osobito zbog dominantnog položaja Tajvana kao proizvođača poluvodiča koji se koriste u svemu, od pametnih telefona i tableta do borbenih zrakoplova.

"Oružani sukob nije opcija"

Predsjednica Tsai je u svom govoru povodom nacionalnog dana ispred predsjedničkog ureda rekla da njezina zemlja žali što je Kina zaprijetila miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i regiji.

"Kina ne bi trebala misliti da ima mjesta za kompromis u predanosti tajvanskog naroda demokraciji i slobodi.  Želim razjasniti vlastima u Pekingu da oružani sukob apsolutno nije opcija za naše dvije strane. Samo poštovanjem predanosti tajvanskog naroda našem suverenitetu, demokraciji i slobodi može postojati temelj za nastavak konstruktivne interakcije diljem Tajvanskog tjesnaca", rekla je Tsai.

Iz Pekinga još nije bilo reakcije na njezin govor.

"Tajvan će svijetu pokazati da preuzima odgovornost za vlastitu obranu"

Tsai je jačanje tajvanske obrane učinila kamenom temeljcem svoje administracije kako bi joj omogućila da zemlja uspostavi vjerodostojnije odvraćanje Kine.

"Tajvan će svijetu pokazati da preuzima odgovornost za vlastitu obranu. Tajvan povećava masovnu proizvodnju preciznih projektila i mornaričkih brodova visokih performansi te radi na nabavi malog, visoko mobilnog oružja koje će osigurati da Tajvan bude potpuno spreman odgovoriti na vanjske vojne prijetnje", kazala je Tsai u govoru. 

Pročitajte više