Tajvanski ministar Kini i Rusiji: "Mi nismo idioti"

Foto: EPA

TAJVANSKI ministar vanjskih poslova kritizirao je pokušaje Kine da se predstavi kao mirotvorac u sukobu u Ukrajini, dok "prijeti ratom samoupravnom otoku".

"NR Kina prijeti ratom protiv Tajvana i drugih, ali želi predložiti mirovni plan Rusiji, koja je pokrenula rat protiv Ukrajine", objavio je ministar vanjskih poslova Joseph Wu na Twitteru tajvanskog ministarstva vanjskih poslova. "Mi nismo idioti. Želite mir? Oba autokrata trebaju odmah prestati sa svojim prijetnjama, agresijom i ekspanzionizmom", dodao je.

Wuovo očito spominjanje kineskog čelnika Xi Jinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina dolazi dok Xi boravi u trodnevnom posjetu Moskvi koji je Peking opisao kao "putovanje mira". Putin je jučer rekao da je Rusija spremna proučiti kineski prijedlog za rješavanje situacije u Ukrajini, ali su zapadni čelnici izrazili skepticizam o ulozi Pekinga kao mirovnog posrednika.

Tvrdnja Pekinga o neutralnosti ozbiljno je potkopana njegovim odbijanjem da prizna prirodu sukoba - dosad je izbjegavao nazvati ga "invazijom" - i njegovom diplomatskom i gospodarskom potporom Moskvi.

Kineska vladajuća Komunistička partija nikada nije kontrolirala Tajvan, ali tvrdi da je samoupravna otočna demokracija njezina i opetovano odbija isključiti mogućnost preuzimanja silom. Kina također sve više vrši vojni pritisak na Tajvan redovitim slanjem zrakoplova i mornaričkih brodova preko srednje linije Tajvanskog tjesnaca.

Pročitajte više