Tajvanski ministar: Svijet je na gubitku jer neće upoznati naš model protiv korone

Foto: EPA

TAJVAN prosvjeduje jer nije pozvan na godišnju, dvodnevnu skupštinu WHO-a, čije zasjedanje počinje u ponedjeljak, iako bi tajvanska uspješna borba protiv koronavirusa mogla pomoći drugim zemljama.

Tajvan i desetina prijateljskih država apelirali su na WHO da pozove predstavnike Tajvana na online sastanak, na kojemu će se raspravljati o suzbijanju koronavirusa.

Tajvanski ministar zdravlja: Gubitak je za svijet što nitko neće upoznati tajvanski model u borbi protiv virusa

Tajvan je uspio bez nametanja oštrih restrikcija stanovništvu dovesti koronavirus pod kontrolu. Na Tajvanu, koji ima oko 23,8 milijuna stanovnika, potvrđeno je samo 440 slučajeva zaraze koronavirusom, uz 7 smrtnih slučajeva.

"To je gubitak za WHO da tajvanski model neće biti podijeljen s drugima na tako važnom sastanku", rekao je Chen Shih-chung, tajvanski ministar zdravlja i socijalne skrbe na Taipeiju.

Od 187 zemalja, Tajvan je 156. po broju potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika, podsjetio je tajvanski ministar.

Tajvansko prosvjedno pismo odmah će biti poslano WHO-u, rekao je Chen. WHO, pod pritiskom Pekinga, ne održava kontakte s Tajvanom.

Tajvan u ožujku upozorio WHO zbog koronavirusa

Tajvan je u ožujku objavio da su upozorili WHO još krajem prosinca da postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka, a WHO je sredinom siječnja objavio na Twitteru da istraga kineskih vlasti pokazuje da ne postoje dokazi o prijenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka.

Tajvan, službenog naziva Republika Kina, priznaje samo 14 članica UN-a, kao i Sveta Stolica, ujedno i najznačajniji međunarodni subjekt koji održava službene diplomatske odnose s Tajvanom.

Zemlje ne mogu imati službene odnose istovremeno s Tajvanom, koji Kina smatra svojim integralnim dijelom, i Narodnom Republikom Kinom.

Na Tajvan su se 1949. povukle pristaše nacionalističkog Kuomintanga pod vodstvom Čang Kaj Šeka, koji je poražen u građanskom ratu protiv komunista, a do 1971. kinesko mjesto u UN-u zauzimala je Republika Kina (Tajvan).

Više svjetskih vođa podržalo Tajvan u sporu s WHO-om

Više važnih svjetskih vođa podržalo je Tajvan u sporu s WHO-om, uključujući japanskog premijera Shinza Abea, kanadskog premijera Justina Trudeaua i američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

"Vodstvo WHO-a trebalo bi pažljivo slušati razumne apele međunarodne zajednice", kazao je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu.

Zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine WHO-a održava se jednom godišnje, a na njemu sudjeluju ministri zdravstva 194 članice WHO-a.

Uobičajeno se sastanak održava u ženevskom sjedištu WHO-a, ali ove godine održava se putem videokonferencije. Ovogodišnja skupština, koja će zasjedati u ponedjeljak i utorak, posebno je važna zbog pandemije koronavirusa.

Pročitajte više