Tako to radi sindikat u Njemačkoj: VW više ne smije kontaktirati zaposlenike nakon kraja radnog vremena

RADNICI njemačkog automobilskog diva Volkswagena mogu odahnuti - više neće od svojih šefova primati službene SMS poruke i emailove nakon što im završi radno vijeme.

Nakon višemjesečnih pregovora s upravom, sindikat je uspio izboriti propis prema kojem će pola sata prije početka i pola sata nakon isteka radnog vremena biti zabranjeno slanje poslovnih poruka i mailova preko servera kompanije. Isto tako, bit će onemogućeno uspostavljanje međusobnih poziva preko službenih BlackBerry mobitela.

Čitav je slučaj pokrenut nakon što su se radnici svojim sindikalnim predstavnicima sve češće počeli žaliti da ih direktori i šefovi učestalo maltretiraju i u njihovo slobodno vrijeme, pa čak i za vrijeme vikenda i praznika. Sindikat je naveo kako se uprava prema zaposlenicima koji su na upotrebu dobili službene BlackBerry telefone odnosi na način da misle kako im oni moraju biti na raspolaganju 24 sata dnevno i odmah reagirati i odgovarati na njihove pozive i poruke.

Nazovi na privatni broj i slijedi kazna


Moćni sindikat, osim što je isposlovao gašenje servera pola sata nakon isteka radnog vremena, osigurao je i mogućnost djelatnicima da sindikalnom tijelu prijave svaki slučaj kada ih šefovi pokušaju kontaktirati preko privatnih telefona i adresa, nakon čega VW-u slijedi novčana kaza ili sudska tužba zbog maltretiranja.

Što reći osim - Njemačka

Za divno čudo, uprava VW-a nije ovaj zahtjev shvatila kao socijalističku bunu u svojim redovima, već su zaključili kako bi novi propis mogao donijeti korist za opće poslovanje, jer će "primorati direktore i šefove da bolje planiraju poslovne aktivnosti svojih timova".  I zato je Njemačka tu gdje je.

Pročitajte više