Taksisti i ugostitelji se spremaju za euro. "Najveći problem bit će kod konobara"

S UVOĐENJEM eura u novogodišnjoj noći najviše bi problema mogli imati ugostitelji, ali i taksisti. Kako se spremaju u Splitu?

Kako se spremaju splitski taksisti

Jedni od prvih koji će u novogodišnjoj noći imati doticaj s eurima su taksisti. U novogodišnjoj noći ne očekuju većih poteškoća. "Naše će se aplikacije za fiskalnu blagajnu i taksimetar, ako netko koristi aplikacijski taksimetar, same u ponoć ažurirati", navodi za N1 Ivan Baković iz Ceha prijevoznika obrtničke komore u Splitu.

Zbog ažuriranja aplikacija i POS uređaja u taksijima moglo bi doći do problema s kartičnim plaćanjem.

Što ako u taksiju ne prolazi kartica, a čovjek nema gotovinu

Što u slučaju poteškoća? Ako netko dobije račun od 250 kuna za vožnju, a aparat ne prihvati karticu – što u tom slučaju?

"Onda jedino ostaje gotovina u tom slučaju", navodi Baković.

A što ako klijent nema gotovinu? Baković nema konkretan odgovor na to. "Dogovorit ćemo se nekako valjda", kaže.

Ugostitelji očekuju probleme: "Mislim da će najveći nastati s vraćanjem eura"

Velik posao u novogodišnjoj noći čeka i ugostitelje. Zbog prelaska na euro u najmanje nekoliko sati neće biti moguće plaćati velikim brojem kartica.

"Mislim da će najveći problem biti kod konobara jer i oni se sad susreću s novom valutom, moramo uzimati u kunama, vraćati u eurima pa koliko je ono kuna, koliko je to eura. Mislim da će najveći problem tu biti, nastat će zastoj vjerojatno", smatra ugostitelj Marin Radić.

Građani vjeruju da će sve proći okej

Građani im, čini se, neće zamjeriti.

"Ja mislim da neće biti problema uopće, jer su se ljudi snašli, dovoljno su već educirani, prema tome – ja mislim da će sve biti u redu", kaže Marija iz Splita.

"U ugostitelje ne sumnjam. Oni se uvijek snađu dobro", dodaje Miljenko.

Ivošević: Gotovina se ima kad i gdje podignuti

U njih ne sumnja ni splitski dogradonačelnik, a sugrađane poziva da se opskrbe s dovoljno novca, zbog prekida rada kartičnog plaćanja.

"Gotovina se ima kad podignuti. Još nije stupila ova nova odluka o komunalnom redu, bankomati su i dalje na svakom koraku unutar stare gradske jezgre tako da vjerujem da imaju i više nego dovoljno punktova za opskrbiti se gotovinom", kaže za N1 Bojan Ivošević.

Savjet svima onima koji novogodišnje proslave planiraju u različitim ugostiteljskim objektima jest da se pobrinu da u novčanicima imaju dovoljno gotovine.

Pročitajte više