TALIBANI SE VRAĆAJU U AFGANISTAN PREKO PAKISTANA

Talibani se vraćaju u Afganistan preko Pakistana tako da je istočna regija posebice osjetljiva i nesigurna, rekao je afganistanski veleposlanik u Indiji u intervjuu objavljenom u petak.

Afganistanski izaslanik Masood Khalili izjavio je da je taj pojas uzduž Pakistana bio siguran prije godinu dana, ali to više nije, objavile su novine Hindustan Times.

"Ponovno su se pojavili talibani. Oni ulaze u Afganistan, nanose gubitke u Kandaharu, Zabulu, Paktiki, Paktiji, Nangarharu a zatim ponovo bježe u Pakistan. Oni su u posljednja dva mjeseca ubili oko 300 civila i vojnika", rekao je Khalili.

Upitan o umiješanosti Pakistana, Khalili je izjavio: "(Pakistanski predsjednik) Pervez Musharraf kaže da oni ne pomažu tim fanaticima. Međutim, njihova nazočnost u Pakistanu, u graničnim područjima pa čak i u nekim gradovima, dala je vrlo jak vidljiv i jasan dokaz uloge Pakistana".

Komentirajući američko oslobađanje talibanskog ministra vanjskih poslova Wakila Abdula Muttawakila, kojeg su nazvali "umjerenim talibanom", Khalili je rekao: "Po mom mišljenju nema umjerenih talibana. Ili si taliban ili nisi".

Istodobno je afganistanska novinska agencija AIP javila da su talibani zaprijetili ubijanjem Afganistanki koje rade za strane nevladine organizacije.

"Te žene koje rade za strane nevladine organizacije bit će kažnjene ili ubijene", prenijela je agencija sadržaj letka upućenog vlastima i stanovnicima istočne pokrajine Lagham. U njemu talibani navode da je sveti rat protiv američkih snaga u Afganistanu dužnost svakog muslimana.

Također se upozoravaju afganistanski vozači da ne prevoze strance i njihove stvari.

(Hina) kga rt

Pročitajte više