Talibani zabranili ženama korištenje teretana i ulazak u parkove

Foto: EPA

TALIBANI su zabranili ženama korištenje teretana i odlaske u parkove. Ovo je najnovija u nizu restrikcija uvedenih za žene u Afganistanu nakon što je ta vjerska skupina preuzela vlast prošlog kolovoza.  

Iako su u početku uvjeravali da njihov režim neće bitno ograničavati prava žena, talibani su najprije djevojkama zabranili osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, zapošljavanje u mnogim zanimanjima, a uvedeno je i obavezno nošenje hidžaba ili burke u javnosti.

"Nisu poštivale pravila"

Glasnogovornik ministarstva vrlina i poroka rekao je da se zabrana uvodi jer ljudi ignoriraju naredbe o rodnoj segregaciji i da žene ne nose propisani hidžab ili pokrivalo za glavu kada su u teretani. Ženama je također zabranjen ulazak u parkove.

Mohammed Akef Mohajer, glasnogovornik spomenutog ministarstva, rekao je da je vlast u proteklih 15 mjeseci "dala sve od sebe" kako bi izbjegli izbacivanje žena iz parkova i teretana. Dodao je da su najprije uveli rodnu segregaciju prema kojoj su žene smjele koristiti teretanu samo u određene dane.

"Nažalost, naredbe se nisu poštivale i pravila su prekršena te smo morali zatvoriti parkove i teretane za žene", rekao je Mohajer.

Pročitajte više