KORONAVIRUS

Talijani su i dalje na brodu, u Splitu nemaju pojma kako ih vratiti nazad

Foto: Pixsell/Milan Sabic

SVI Talijani koji su jutros stigli s trajektom Marko Polo u Split još uvijek su na brodu. Za dio ih se, kako doznajemo iz neslužbenog, ali pouzdanog izvora, još uvijek pripremaju hrana i sobe u hotelu Zagreb u Duilovu, gdje bi trebala biti karantena, dok ih dio hoće kući, ali tu se otvara novi problem – kako?

>> Bili smo u splitskom hotelu karanteni, nitko od Talijana nije došao

Obustava redovite linije

Jadrolinija je, naime, objavila odluku o obustavi redovite linije između Splita i Ancone, što znači da je izbor između karantene i povratka kući samo teorijske naravi jer zasad nema načina da ljudi otputuju u Italiju. A ni karantena se ne čini najspremnijom. Još oko 11 sati, kako smo se uvjerili, moglo se slobodno lutati hotelskim hodnicima i zavirivati u sobe predviđene za smještaj potencijalnih bolesnika.

Pomalo je nejasan i kriterij zadržavanja ljudi. Nijedan virus, pa ni trenutno najaktualniji, ne razlikuje ljude prema nacionalnosti. I dok se Talijane zadržava, ostali su upućeni kućama, u takozvanu samoizolaciju, premda je jasno kako nema efikasna načina njezine provedbe.

Tri ponuđene opciju

Prema jutros objavljenoj informaciji, u Split je s Markom Polom stiglo 57 Hrvata, devet Talijana, šestero bosanskohercegovačkih državljana, troje iz Crne Gore i nekoliko putnika iz drugih zemalja. Opcije koje su im ponuđene bile su samoizolacija - o svom trošku za one koji nisu hrvatski državljani - karantena i povratak kući. Dožupan Luka Brčić jutros je izjavio da će odluku o povratku zainteresiranih u luku iz koje su došli "donijeti tijekom dana u suradnji s ostalim koordinacijama", a pohvalio se i kako već dugo nadležni rade na pripremi karantene, "pa smo i tu posve spremni".

Sada se, eto, čeka da u karanteni budu spremni hrana i sobe.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više