Talijani vjeruju u proširenje EU, ne protive se Turskoj i Rusiji

ISTRAŽIVANJE koje je proveo Eurispes, Institut političkih i društvenih znanosti, čiji su rezultati obznanjeni u ponedjeljak, pokazuje da su Talijani optimisti i puni povjerenja prema europskim integracijama, te da se ne protive eventualnom proširenju Europske unije na Tursku i Rusiju.

"Opće javno mnijenje se predstavlja svjesno i zrelo", naglasio je predsjednik Eurispesa, Gian Maria Fara, premda postoji određeni strah da Italija ne bi imala dovoljnu težinu u okviru europske šahovnice.

Istraživanje je vođeno glede mogućeg proširenja EU na Tursku i Rusiju i ono pokazuje da je za ulazak Ankare 34,2 posto ispitanih, a protiv je njih 28,5 posto. Ravnodušnih ima najviše, odnosno 37,3 posto. Zanimljivo je da su Talijani dali veći konsenzus ulasku Rusije u EU - njih 42,5 posto je za ulazak Moskve, samo 20 posto ih je protiv, a indiferentnih je 37,2 posto.

Talijanska Sjeverna liga, stranka koja je i članica vladajuće koalicije, protivi se ulasku Turske u EU i najavila je želju da se raspiše referendum o tome, držeći da se većina Talijana protivi ulasku muslimanske zemlje u kršćansku Europu te je u nedjelju u Milanu organizirala i prosvjede protiv ulaska Turske u EU.

Političari većine, saveznici Sjeverne lige u vladinoj koaliciji desnog centra premijera Silvija Berlusconija, jednako kao i oni oporbenog lijevog centra, kritiziraju takvo držanje Sjeverne lige.

Talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini rekao je kako je Sjeverna liga pokrenula antitursku kampanju u predizborne svrhe, ali se čini da su Talijani ravnodušni prema toj političkoj temi.

Pročitajte više