Talijanska policija pretražuje Bolognu

TALIJANSKA policija tijekom noći i cijelu nedjelju vrši pretrese po cijeloj Bologni, u potrazi za eventualnim tragom o pošiljatelju paketa koji je u subotu navečer eksplodirao u rukama predsjednika Europske komisije Romana Prodija u njegovu stanu.

Prodi je u subotu navečer, u svome stanu u ulici Gerusalemme u Bologni, otvorio omotnicu u kojoj je bila knjiga s eksplozivom koji je izazvao veliki plamen, ali nije nikoga ozlijedio.

Paket s knjigom "Zadovoljstvo" (Il Piacere) Gabriela DAnnunzia u kojoj je bila rupa ispunjena eksplozivnim prahom, bio je naslovljen na Prodijevu suprugu Flaviju Franzoni. Unutar stranica knjige s tvrdim koricama bila je postavljena mala baterija, malo eksplozivnog praha i jedna opruga koja je izazvala eksploziju kada je Prodi otvorio paket.

Policija procjenjuje da je postojala opasnost od požara velikih razmjera, no Prodi je otvorio omotnicu s mnogo opreza, kada je planula odmah je bacio na pod i ugasio je komadom namještaja.

Istraga ide u više pravaca, a vodi je tužitelj Luca Tampieri, koji je prije dvije godine vodio istrage o eksplozivnim omotnicama. Policija pretpostavlja da je taj teroristički čin bio djelo anarhista.

Pročitajte više