Talijanska premijerka je na putu za Kijev

Foto: EPA

TALIJANSKA premijerka Giorgia Meloni na putu je za Kijev gdje će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, prenose danas talijanski mediji.

Sinoć pričala s Bidenom

Meloni se noćnim vlakom uputila iz Poljske u Kijev, a njezin dolazak u glavni grad Ukrajine se očekuje tijekom jutra, izvijestio je televizijski kanal Sky TG24. Sinoć je talijanska premijerka telefonski razgovarala s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji se upravo vratio u Poljsku nakon iznenadnog posjeta Kijevu, objavila je talijanska vlada.

"Dvoje čelnika je razgovaralo o njihovoj bliskoj suradnji glede pomoći Ukrajini, uključujući sigurnosnu, gospodarsku i humanitarnu pomoć", priopćeno je iz  premijerske rezidencije. Meloni, koja je postala premijerka u listopadu, kazala je da namjerava posjetiti Kijev prije 24. veljače, prve obljetnice početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Italija i Francuska zajedno će isporučiti sustav protuzračne obrane Ukrajini

Premijerka je podsjetila da je Italija Kijevu već uputila financijsku, vojnu i humanitarnu pomoć te najavila slanje Ukrajini električne opreme kako bi se uspostavila opskrba električnom energijom za tri milijuna ljudi. Na vojnom planu, Italija bi u suradnji s Francuskom trebala na proljeće Ukrajini isporučiti obrambeni sustav zemlja-zrak srednjeg dometa MAMBA.

Ona na taj način nastavlja politiku svog prethodnika Maria Draghija, no Meloni u svojoj koalicijskoj vladi ima i proruske partnere, posebice šefa Lige Mattea Salvinija i čelnika stranke Forza Italia Silvija Berlusconija, koji je osobni prijatelj Vladimira Putina.

Berlusconi je 12. veljače rekao da se, kada bi bio šef vlade, ne bi sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim jer ga krivi za rat s Rusijom.

Pročitajte više