Talijanska premijerka nazvala Zelenskog: "Razmišljamo o pomoći Ukrajini"

TALIJANSKA premijerka Giorgia Meloni u četvrtak je još jednom potvrdila "punu podršku" svoje vlade Ukrajini u pozivu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, priopćio je njezin ured. Meloni, koja je preuzela mandat u listopadu, čvrsta je pobornica Kijeva unatoč nesuglasicama po tom pitanju unutar vlastite desničarske vladajuće koalicije i podijeljenom javnom mišljenju.

"Meloni je ponovila punu podršku talijanske vlade Kijevu u političkim, vojnim, gospodarskim i humanitarnim područjima, u popravku energetske infrastrukture i radu na budućoj izgradnji Ukrajine", rekao je njezin ured. U tvitu objavljenom ranije u utorak Zelenski je zahvalio Meloni za njezinu "solidarnost i sveobuhvatnu potporu" te je rekao da Italija razmatra da Kijev opskrbi sustavima protuzračne obrane.

Šesti paket pomoći

U prošlotjednom obraćanju skupini zapadnih čelnika ukrajinski predsjednik zatražio je širok raspon oružja i protuzračnih sustava za suprotstavljanje ruskoj invaziji. U intervjuu za Reuters ranije ovog mjeseca talijanski ministar obrane Guido Crosetto potvrdio je da je Kijev zatražio sustave protuzračne obrane od Rima, uključujući i francusko-talijanski sustav SAMP/T.

Pod prethodnom vladom premijera Marija Draghija Italija je poslala pet paketa vojne pomoći Kijevu, a vlada Giorgie Meloni radi na mogućem šestom paketu.

Ured Giorgie Meloni u utorak je rekao da je "potvrdila svoju namjeru" da posjeti Kijev i pozvala Zelenskog da posjeti Rim, nakon što je prošli tjedan posjetio SAD na svom prvom prekomorskom putovanju otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Pročitajte više