Talijanska premijerka stigla u Kijev, popodne će na sastanak sa Zelenskim

Foto: EPA

TALIJANSKA premijerka Giorgia Meloni stigla je danas u Kijev, a planirano je da se nakon obilaska Buče i Irpinja, mjesta kod Kijeva gde su počinjeni zločini nad civilima, popodne sastane s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Meloni je nakon izlaska iz vlaka kojim je u Kijev stigla iz Poljske rekla da joj je "čast" što dolazi u posjet Ukrajini. S buketom cvijeća su je dočekali ukrajinski dužnosnici.

"Ovdje sam da bih razumjela potrebe ljudi koji se bore za svoju slobodu. Uvijek je drugačije kada vidite stvari vlastitim očima i mislim da to pomaže Talijanima da razumiju", rekla je Meloni, čije riječi prenosi javna televizija RAI. Meloni, koja je postala premijerka u listopadu, u više je navrata kazala da je namjeravala posjetiti Kijev prije 24. veljače, prve obljetnice početka invazije Rusije na Ukrajinu.

"Praktički je nemoguće da pošaljemo talijanske ratne avione"

Njezina desna vlada podržava Ukrajinu, iako u koalicijskoj vladi ima i proruske partnere, posebice šefa Lige Mattea Salvinija i čelnika stranke Forza Italia Silvija Berlusconija, koji je osobni prijatelj Vladimira Putina.

Zaustavivši se nakratko u Varšavi kako bi se sastala s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim, Meloni je rekla da će Italija i Poljska nastaviti naoružavati Ukrajinu. Italija bi u suradnji s Francuskom trebala na proljeće Ukrajini isporučiti obrambeni sustav zemlja-zrak srednjeg dometa MAMBA, no nije izgledno da će Italija poslati i borbene zrakoplove.

"Mislim da je praktički nemoguće da pošaljemo talijanske ratne zrakoplove", rekao je u utorak za La Stampu talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Pročitajte više