Talijanska vlada odobrila mirovinsku reformu

NAKON nekoliko mjeseci rasprava i pod prijetnjom općim štrajkom, talijanska vlada odobrila je u petak mirovinsku reformu, koja će, kažu u vladi, uštedjeti do 13 milijardi eura godišnje počevši od 2012. godine.

Po riječima ministra rada Roberta Maronija, radnici od 2008. godine neće moći ići u mirovinu bez najmanje 40 godina radnog staža. Muškarci će u mirovinu ići s najmanje 65, a žene s 60 navršenih godina.

Trenutno Talijani uz tzv. "anzianita" mirovinu mogu otići u penziju s 57 godina života, pod uvjetom da su socijalno osiguranje uplaćivali 35 godina.

Premijer Silvio Berlusconi se nada da je reformom postignuta ravnoteža između očuvanja koalicijske vlade i zahtjeva Europske unije da Italija strukturnim reformama smanji deficit i dugove.

U ministarstvu financija procjenjuju da će mirovinski paket dovesti do uštede od oko jedan posto bruto društvenog proizvoda svake godine, počevši od 2012. do 2033. godine.

Na mirovine otpada 15 posto talijanskog GDP-a, a taj će udio i dalje rasti, zbog niskog nataliteta i očekivanog dužeg životnog vijeka stanovništva.

Pročitajte više