Talijanske vlasti demantirale informaciju o Gotovininom uhićenju

TALIJANSKE vlasti obavijestila su Tužiteljstvo Haškog suda da osoba koja je uhićene s lažnom putovnicom nije haški bjegunac Ante Gotovina, kako je to u petak navečer kao nepotvrđenu informaciju objavila slovenska televizija POP TV, izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

Naime, prema vijesti koju je pozivajući se na anonimni izvor objavila slovenska POP-TV, generala Gotovinu uhitile su specijalne postrojbe koje djeluju u okviru talijanske policije u južnoj Italiji blizu mjesta Castello di Cisterna 24. ovog mjeseca oko 21 sat.

POP-TV tu je vijest, kako navodi, objavila kao ilustraciju "špekulacija i aluzija" koje se u Hrvatskoj pojavljuju u vezi s lokacijom odnosno mjestom skrivanja odbjeglog haškog optuženika i dodaje da se hrvatska vlada do sada nije odazivala odnosno reagirala na različite pretpostavke o tome gdje bi Gotovina mogao biti.

Slovenska televizija navodi dalje kako je, prema istom nepotvrđenom anonimnom izvoru, Gotovina prilikom uhićenja imao talijanski dokument, ali i slovensku putovnicu ili vozačku dozvolu. Talijanska ga je specijalna postrojba nakon uhićenja odmah predala, ali se ne zna kome, ponavlja POP-TV spomenutu informaciju odnosno, kako sama kaže, "špekulaciju".

Vijest je objavljena i na siteu POP-TV-a www.24ur.com u okviru šire priče o Gotovini i pričama oko toga gdje bi se mogao skrivati.

Hartmann: Uhićena osoba nije Ante Gotovina

Talijanske vlasti obavijestila su Tužiteljstvo Haškog suda da osoba koja je uhićene s lažnom putovnicom nije haški bjegunac Ante Gotovina, kako je to u petak navečer kao nepotvrđenu informaciju objavila slovenska televizija POP-TV, izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

"Talijanske vlasti su nas obavijestile da uhićeni nije Gotovina." - izjavila je u telefonskom razgovoru iz Haaga glasnogovornica Hartmann.

Tužiteljstvo je provjerilo informaciju o uhićenju osobe s lažnom putovnicom 24. svibnja u Italiji i dobilo je negativan odgovor, odnosno da nije uhićen haški bjegunac, dodala je glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-a.

Zamjenik glasnogovornika MUP-a, Igor Štefanec, je u razgovoru za Index kazao kako je MUP od talijanske policije posredstvom Interpola zatražio potvrdu ili demanti vijesti koju je objavila POP-TV, te kako odgovor očekuju tek u subotu ujutro.

Hrvatski general Ante Gotovina u bijegu je gotovo četiri godine od podizanja haške optužnice protiv njega u lipnju 2001.

Pročitajte više