Talijanski muslimani boje se protureakcija na aferu s križem

ČELNICI muslimanske zajednice u Italiji strahuju da bi kontroverzna sudska odluka o uklanjanju križeva iz škola mogla naškoditi prijateljskim odnosima s katolicima.

"Kršćanstvo i njegovi simboli dio su talijanske povijesti, kulture i umjetnosti. Nemamo interesa to ignorirati ili zanemarivati", izjavio je Omar Camiletti, talijanski musliman i predstavnik Svjetske muslimanske organizacije u Rimu.

Postupajući po žalbi Adela Smitha, gorljivog muslimanskog desničara koji nije želio da njegova djeca gledaju križeve na školskim zidovima, sudac je prošloga tjedna naredio školi u središnjoj talijanskoj regiji Abruzzo da ukloni te kršćanske simbole.

Odluka je izazvala veliko negodovanje u Italiji, zatraženo je i očitovanje talijanskog predsjednika te Vatikana, a bila je i temom brojnih televizijskih emisija.

Muslimanski čelnici distancirali su se od sudske odluke i optužili Smitha, koji je proteklih mjeseci govorio u prilog Osame bin Ladena, da baca "ljagu" njihovu vjeru.

Camiletti je rekao da bi kontroverzna sudska odluka mogla naškoditi jačanju veza između većinskih katolika i oko milijun muslimana u Italiji, većinom potomaka imigranata.

Početkom mjeseca, čelnik stranke desnog centra Nacionalne alijanse zatražio je da stranci u Italiji dobiju pravo glasa na lokalnim izborima. Ankete diljem zemlje pokazale su da je većina Talijana suglasna s tom idejom.

No, afera s križem ne jenjava i prijeti mogućim neuspjehom Europske konferencije o međureligijskom i međukulturalnom dijalogu, koja se u četvrtak održava u Rimu.

Službenica, koja je u srijedu trebala provesti sudsku odluku, odbila je to učiniti iz vjerskih razloga, pa je drugi službenik to učinio uz policijsko osiguranje. Zaštitu policije zatražio je i sudac, nakon što je primio prijetnje smrću.

Pročitajte više