Talijanski premijer nezadovoljan izborima, no smatra da rezultati neće utjecati na referendum

Foto: Hina

TALIJANSKI premijer Matteo Renzi rekao je da je njegova Demokratska stranka pretrpjela neuspjeh na nedjeljnim lokalnim izborima, ali predviđa da to neće utjecati na referendum u listopadu.

Renzi, koji je najavio da će dati ostavku ako izgubi na referendumu o ustavnim promjenama, rekao je novinarima da su glasovi bili raštrkani na potporu ljevičarima, desničarima te strankama protiv establišmenta.

"Ne vjerujem da postoji veza između lokalnih izbora i referenduma", kazao je Renzi. "Nisam zabrinut".

Talijani su izišli na izbore u nedjelju kako bi izabrali 1300 gradonačelnika, ali su svi pogledi okrenuti najvećim gradovima, jer slijedi drugi krug glasanja 19. lipnja pošto ni jedan kandidat nije dobio 50 posto glasova.

U glavnom gradu Rimu, kandidat  stranke protiv establišmenta Pokreta 5 zvijezda odnio je veliku pobjedu nad Renzijevim PD-om, koji je pak u Napulju doživio potpuni neuspjeh.

Stranka lijevog centra izbila je na vrh u tri druga grada, Milanu, Torinu i Bologni.

"Nismo sretni", rekao je Renzi. "Željeli smo bolji rezultat, pogotovo u Napulju".

On je odbacio sugestije da je nedjeljno glasanje bio trijumf Pokreta 5 zvijezda, koji je htio iskoristiti ogorčenost glasača zbog raširene korupcije  rekavši da ona cvjeta samo u Rimu i Torinu.

Također je rekao da populistička desničarska Sjeverna liga nije postigla veliki uspjeh.

"Da su ovi (izbori) bili prosvjedno glasanje tada bismo vidjeli Pokret 5 zvijezda i Sjevernu ligu da su svugdje jaki. Ali to se nije dogodilo", rekao je Renzi dodajući da su širom zemlje presudila pitanja od lokalnog značaja.  

Pročitajte više