Taoci, Čečenija, nafta, Iran na meniju susreta Putin-Chirac-Schroeder

KRIZA francuskih talaca u Iraku, čečensko pitanje, nafta te Iran bile su ključne teme neformalnog susreta ruskoga predsjednika Vladimira Putina, njegova francuskog kolege Jacquesa Chiraca i njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, održanog u utorak u crnomorskom ljetovalištu Soči.

"Ponovo pozivam na oslobađanje" dvojice novinara i njihova vozača, kazao je Chirac novinarima na konferenciji za tisak, a prenosi francuska agencija AFP.

Dvojica novinara desetak su dana taoci islamističke skupine koja ucjenom na njihovu glavu želi od Francuske, inače protivnice rata u Iraku, ishoditi ukidanje zakonske zabrane nošenja islamskih rubaca u Francuskoj.

Riječ je o novitetu u zahtjevima iračkih skupina jer su dosadašnji ultimatumi ciljali na povlačenje stranih vojnika iz Iraka, sudionica međunarodne koalicije koje Francuska nije članica.

Službeni je Pariz umnogostručio diplomatske napore za njihovo oslobađanje ali je isključio mogućnost ukidanja tog islamistima neprihvatljiva zakona.

Kad je riječ o stanju u ruskoj republici Čečeniji koja je 90-ih godina dvaput ratovala za neovisnost, Chirac je kolegu Putina podupro u traženju "političkog rješenja", ali samo u okviru Ruske Federacije", a u tome ih je podržao i Schroeder.

U trojnom obraćanju novinarima Chirac je istaknuo "Političko rješenje je potrebno a to želi i Rusija (...) no političko rješenje ima granice". Prema Chiracu to "je granica koju svatko može razumijeti i nitko ne može ozbiljno osporavati (...): a to je teritorijalno jedinstvo Ruske Fedracije".

Čečenija je u nedjelju izabrala novog predsjednika, proruski orijentiranog Alua Alhanova, no oporba i izborni promatrači ocijenili su da oni nisu bili demokratski.

Schroeder, prema njemačkog agenciji dpa, u izborima ne vidi "znatnih poremećaja" i nada se da će novi predsjednik Alhanov "poduprijeti politički proces".

Rusija se svakodnevno suočava s otporom čečenskih pobunjenika a često i terorističkim akcijama kakvo je bilo rušenje dvaju zrakoplova prošloga tjedna pri čemu je ubijeno 90 osoba.

Taj teroristički čin Putin je u utorak povezao s međunarodnom terorističkom mrežom al-Qaidom.

"Činjenica da je u oba ruska civilna zrakoplova bilo eksploziva i da je jedna od terorističkih organiazcija povezana s al-Qaidom preuzela odgovornost, potvrđuje da su određene snage koje djeluju u Čečeniji povezane s međunarodnim terorizmom"; ustvrdio je Putin.

Rusija će nastaviti povećavati crpljenje i izvoz svoje nafte na međunarodna tržišta, kazao je Putin.

Proizvodnja ruske nafte trebala bi doseći 450 milijuna tona ove godine a izvoz 255 milijuna tona, nakon što su prošlogodišnje brojke bile 421 milijuna tona te 228 milijuna za izvoz.

Jedna od tema razgovora bio je i iranski nuklearni program "koji zabrinjava", rekao je Schroeder i dodao da "međunarodna zajednica ne smije dopustiti da Iran stekne nuklearno oružje".

Iran, već mjesecima na meti kritika zbog svog nuklearnog programa, redovito odbacuje optužbe uz tvrdnju da razvija isključivo program u civilne svrhe.

Pročitajte više