Tate prekinuo suradnju s dva ruska milijardera

BRITANSKA mreža muzeja umjetnosti prekinula je suradnju s Viktorom Vekselbergom i Petrom Avenom nakon što su SAD i EU zbog invazije na Ukrajinu uveli sankcije ruskim milijarderima.

Vekselberg, osnivač ruskog energetskog konglomerata i suradnik Vladimira Putina, bio je počasni član prestižne Zaklade Tate, dobrotvorne organizacije koja prikuplja sredstva za izložbe, obrazovanje i druge projekte, piše Sky News.

"Više nema pravo na svoje počasno članstvo"

"Vekselberg je dao donaciju Tateu prije sedam godina i više nema pravo na svoje počasno članstvo", priopćila je londonska mreža galerija. Ovaj ruski bogataš već je 2018. bio na meti američkih sankcija, a u petak se ponovno našao na popisu ruskih milijardera kojima mnoge zemlje uvode sankcije.

Američke vlasti su kazale da je "održavao bliske veze s Putinom" te su zamrznule vlasništvo nad njegovim zrakoplovom i jahtom. Vekselberg je prije uvođenja sankcija znao davati donacije američkom kazalištu Lincoln Center i koncertnoj dvorani Carnegie Hall.

Procjenjuje se da ima bogatstvo vrijedno 9.3 milijarde dolara do kojeg je došao nakon privatizacije ruske naftne i aluminijske industrije.

Pročitajte više