T-Com otpušta 1134 radnika

DO KRAJA godine T-Com otpustit će 1134 radnika, što čini gotovo 20 posto od ukupnog broj zaposlenih. Riječ je o administrativnim i tehničkim kadrovima, čije će prosječne bruto otpremnine iznositi oko 270.000 kuna, piše Poslovni dnevnik.

Plan o otkazima u T-Comu iznijela je na prošloj sjednici Radničkog vijeća Irena Jolić-Šimunović, članica Uprave T-HT-a za ljudske resurse. Navela je da T-Com na plaće troši 31 posto prihoda, te dodala da zbog novog tržišnog okruženja Uprava T-HT-a mora maksimalno srezati troškove, osobito one u ljudskim resursima.

U T-Comu tvrde da zbog konkurencije moraju optimizirati poslovanje. Navode kako po jednom zaposleniku imaju samo 258 linija što je značajno manje od europskog prosjeka gdje po zaposleniku dolazi čak 429 linija.

Dva najutjecajnija sindikata u T-HT-u zgrožena su tom idejom te najavljuju oštre pregovore s Upravom TK diva. Pregovori između Uprave T-HT-a s jedne te Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) i Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH) s druge strane trebali bi započeti u iduća dva tjedna.

“U ovom trenutku je potpuno deplasirano predlagati otkaze. Uprava T-HT-a tvrdi da bi se otkazima u T-Comu povećala konkurentnost tvrtke, a ja smatram da je baš suprotno. U vrijeme kad T-Com radi velike akcije ADSL-a i IPTV-a nema logike otpuštati zaposlenike koji te poslove mogu obaviti kvalitetno i brzo, za razliku od vanjskih partnera koji se nisu iskazali" - izjavio je Josip Pupić, predsjednik HST-a.

Po procjeni RSRH, T-HT je u posljednje dvije godine otpustio oko 2000 radnika. Sedam stotina radnika T-Com je otpustio tijekom 2004. godine, odnosno prije početka liberalizacije fiksnih TK, a 1300 lani. Najveći telekom u Hrvatskoj, kako procjenjuju sindikati, danas ima oko 6300 zaposlenih.

Pročitajte više