T-com špijunirao najmanje pet novinara koji su pisali o njima

DEUTSCHE TELEKOM nadzirao je više novinara nego što je prvotno priznao u svibnju ove godine, javljaju njemački mediji, koji se za ovakvo otkriće pozivaju na svoje izvore iz njemačkog pravosuđa.

"U aferi s praćenjem telekomunikacija oštećeno je više novinara i oni su o tome već obaviješteni kako bi mogli pokrenuti privatne tužbe protiv DT", naveo je Friedrich Apostel, viši državni odvjetnik u Bonnu,  za televizijsku kuću WDR.

Ovakvim navodima je potvrđen jučerašnji napis njemačkog dnevnika Handelsblatta, kojim je DT osumnjičen da je uhodio pet-šest novinara, a ne samo jednog kako je priznala uprava ovog telekomunikacijskog diva u svibnju, kada je afera počela.

Kako tvrdi "Financial Times Deutschland", zbog nezakonitog uhođenja i arhiviranja podataka o telekomunikacijskom prometu špijuniranih već je pokrenuta istraga protiv trojice visoko pozicioniranih zaposlenika DT-a. Uprava DT, kako je putem svog ureda za odnose s javnošću poručila, nije iznenađena proširenjem istrage, jer je sama i pokrenula rasvjetljavanje cijele afere.

Podsjećamo, Rene Oberman, predsjednik Poslovnog odbora DT-a je potkraj svibnja ove godine objavio da je vrh tvrtke 2005. i 2006. pohranjivao brojeve svojih djelatnika i novinara s kojima su bili u kontaktu da bi dokučili mjesto s kojeg cure povjerljivi podaci tvrtke u javnost. Zanimljivo je da je tom prilikom prikupljeno nekoliko stotina tisuća telefonskih brojeva, ponajviše novinara koji su pisali o Telekomu.

Ig.M.

Pročitajte više