Iran opozvao svog veleposlanika u Švedskoj, bijesni su zbog osude masovnog ubojice

Foto: EPA

TEHERAN je privremeno opozvao svog veleposlanika u Stockholmu radi konzultacija, u znak prosvjeda protiv kazne dosuđene u Švedskoj bivšem iranskom dužnosniku koji je sudjelovao u masovnim smaknućima i mučenjima političkih zatvorenika 80-ih godina. 

"Islamska Republika Iran, u znak prosvjeda zbog nezakonite kazne izrečene u Švedskoj protiv Hamida Nouryja... odlučila je opozvati svog veleposlanika u Švedskoj na konzultacije", objavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kasno u srijedu, prema iranskoj novinskoj agenciji ISNA.

Presuda se "temelji na neutemeljenim, iskrivljenim i izmišljenim optužbama", dodao je Kanaani.

Iranac dobio doživotni zatvor zbog masovnih ubojstava 80-ih

Švedski sud osudio je 14. srpnja bivšeg iranskog dužnosnika Hamida Nouryja (61) na kaznu doživotnog zatvora pod optužbom da je sudjelovao u masovnim smaknućima i mučenjima političkih zatvorenika 80-ih godina.

Hamid Noury (61) uhićen je u zračnoj luci u Stockholmu 2019. godine nakon što su iranski disidenti u Švedskoj podnijeli policiji prijave protiv njega, a osuđen je za "teške zločine prema međunarodnom pravu" i "sudjelovanje u smaknućima".

Postupak, koji traje od kolovoza 2021., pogoršao je odnose između Švedske i Irana, a Teheran je odbacio presudu kao "političku". Prema sudu, Noury ​​je u vrijeme masovnih smaknuća i mučenja političkih zatvorenika bio pomoćnik tužitelja u zatvoru u blizini Teherana.

Amnesty International procjenjuje da je po naređenju iranske vlade smaknuto oko 5000 ljudi, a u izvješću iz 2018. procjenjuje se da bi "stvarna brojka mogla biti veća". Iran nikada nije priznao ta ubojstva.

Pročitajte više